Eten en drinken

Red de witte kolen van boer Krispijn! 

Red een (zuur)kool in de Rotterdamse pop-up fabriek!
05-12-2017 - door Jessie
Red de kolen van boer Krispijn!

Red de kolen van boer Krispijn!

Bioboer Krispijn van den Dries teelde dit jaar 700 ton witte kool voor een zuurkoolproducent. Helaas was hij niet de enige en bleek er dankzij een goed seizoen sprake te zijn van een enorm kooloverschot. Daarom zit Krispijn nu opgezadeld met 60.000 kilo overtollige witte kool. En dan hebben we het niet over kleine kooltjes, maar over joekels van kolen (5 à 7 kilo!) die speciaal voor de zuurkoolfabrikanten worden geteeld. Zonde!

Dat vonden ook de Rotterdammers van Slow Food Youth Network Rotterdam, Ferme Kolen, Rotterdamse Oogst en de Ugly Food Rescuers Club. Daarom vormden ze een zelfbenoemde ‘koolalitie’, kochten ze drie pallets met witte kolen en startten ze een pop-up Zuurkoolfabriek. Samen met Rotterdammers willen de initiatiefnemers tijdens een KrautFund/Fest zuurkool maken van deze overtollige witte kool. Zo kunnen de kolen nog even mee!

Kraut Fund Wat?

Kraut Fund/Fest staat niet alleen voor de crowdfunding van de overtollige witte kolen, maar ook voor een feestje! De Rotterdamse fermentatiedeskundige Sanne Zwart leert geïnteresseerden op 16 december tijdens een gezellige workshop hoe ze hun kolen kunnen omtoveren tot zuurkool. Ben jij erbij? Dan zorg je dat de initiatiefnemers kolen, emmers, waterslot, handschoenen, specerijen en transport kunnen regelen. Allemaal voor jouw workshop! Zo red je niet alleen de kolen van boer Krispijn, maar leer je ook meteen fermenteren – zodat je thuis ook minder kunt verspillen.

Tijdens de tweewekelijkse boerenmarkt ‘Rotterdamse Oogst’, kun je de Pop-up zuurkoolfabriek bezoeken en je eigen kraut (zuurkool), tonnemoes of choucroute maken (wel even aanmelden!). Het wordt een heus feestje met livemuziek, leuke (kinder)workshops, hotdogs met kraut, hamburgers met coleslaw en gevulde Arabische koolrolletjes. Ook de lokale worstenmaker, boekenwinkel en een fijn bandje zijn van de partij. Een deel van je zelfgemaakte kool kun je direct mee naar huis nemen en het andere deel wordt zes weken later tijdens het KrautFest (3 februari, mark your calendars!) geserveerd. Yes, that’s right, er gaat nog veel meer gebeuren! KrautFest wordt een debat en diner rondom voedselverspilling, met de Rotterdamse Kraut in de hoofdrol.

Krautfundfest. ©Ugly Food Rescue Club

Sluit je aan bij de koolalitie

In totaal zijn er 405 Rotterdammers nodig om de koolalitie te helpen en de kolen te redden. Als je niet kunt komen maar wel een kool wilt redden, kun je je kool doneren aan de Voedselbank of Groenten zonder Grenzen. Dit vrijwilligersinitiatief zorgt ervoor dat jouw gedoneerde kool wordt omgetoverd tot een gratis en gezond feestmaal; volledig gemaakt van producten die anders weggegooid zouden worden. 

Samen tegen verspilling

Deze actie is niet de eerste voedselredactie. Tijdens Halloween werden de Pukkelpompoenen van boer Harry al gered en ook de uien van boer Guusta ontsnapten aan de verspilling. Daarnaast duiken sociale ondernemers ook in het voedselvraagstuk. Zo schreven we eerder al over de SoepStarterset om restjes groenten op te maken, het avontuur van Kromkommer en zijn we fan van de Twisted Jams van Mirjam en Angela

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.