Eten en drinken
Zero waste

Red de uien van boer Henry 

Door de natte percelen zijn de uien van Henry en Inge Woltinge onverkoopbaar. Jij mag ze gratis op komen halen.
19-11-2019 - door Jessie
Uien. Foto: Lars Blankers via Unsplash

Uien. Foto: Lars Blankers via Unsplash

Het is een verschrikkelijk beeld om te zien: 45.000 kilo uien die niet naar de supermarkten kunnen, omdat ze niet van het land afgehaald kunnen worden. In Ruinen proberen Henry en Inge Woltinge de uien te redden van de verspilling, door ze gratis op te laten halen. 

Gratis uien halen in Drenthe 

Doordat de grond te nat is kunnen de uien niet van het land gehaald worden. De machines zijn te zwaar om op de natte grond te kunnen rijden. Met de hand rapen is ook geen optie: daarvoor is het gewoon teveel. In totaal gaat het om 45.000 kilo uien, die met de hand van het land geplukt moeten worden. Via Facebook probeert Inge de uien nu van de verspilling te redden, door mensen op te roepen om ze gratis te komen halen. Iedereen kan de overgebleven uien, die niet gerooid konden worden, kosteloos van het land halen. De uien die niet worden geraapt zullen verrotten op het land. 

Onion soup

Van geredde uien maak je een heerlijke uiensoep! Photo by Dana DeVolk on Unsplash

Uien redden tegen de verspilling

"We krijgen ze er gewoon niet af", vertelt Henry aan RTV Drenthe. "Het leek ons een leuk idee om gratis uien uit te delen", vertelt Henry, maar het idee is ook dat mensen de boeren weer in een positief daglicht zien door de actie. De mogelijkheden met de uien zijn eindeloos: van uiensoep en uiencompote tot een heerlijke uienchutney. De uien kunnen geraakt worden aan de Noordharen in Ruinen. 

[video:https://www.facebook.com/rtvdrenthe/videos/vb.408627165830302/2378557222405727/]

Uien redden in Wageningen

Je hoeftde niet helemaal af te reizen naar Drenthe om uien te redden. In Wageningen werd een initiatief opgezet om 1000 kilo geredde uien uit Drenthe naar de mensen te brengen. In één dag waren alle uien verkocht en dit bracht € 286,20 op voor boer Henry.

Appels redden in Hem

De uien zijn niet de enige producten die deze week gered kunnen worden. In Noord Holland kun je in Hem (bij Enkhuizen) appels komen redden voor een klein prijsje. Evelien Vreeker doet hiervoor een oproepje op Facebook: er is nog zo'n 100 kilo elstar en jonagold beschikbaar, voor 50 cent per kilo. Ophalen kan op de Hout 11 in Hem. Evelien vraagt wel even zelf tassen of kratjes mee te nemen. 

Appels via Facebook

De oproep van Evelien op Facebook . Bron: Facebook

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.