Eten en drinken

Red de uien van boer Guusta 

Start-up Get Chef's start actie om de uien van boerin Guusta te redden.
08-03-2017 - door Maartje
Uienteler Guusta heeft uien over

Uienteler Guusta met de te redden uien. Foto: Kromkommer

Het was een uitstekende oogst voor uienteler Guusta uit Woubrugge. Iets té uitstekend want ze kan de vele uien aan de straatstenen niet kwijt. Start-up Get Chef's wil deze uien redden en jij kunt helpen!

De schuur van Guusta is op dit moment tot aan de nok gevuld met 70.000 kilo gele uien. Zo'n geweldige oogst is normaal gesproken natuurlijk goed nieuws, maar geen enkele supermarkt wil de uien van Guusta kopen. De boerin was namelijk niet de enige met zo'n topoogst waardoor er nu zoveel uien op de markt zijn dat uientelers genoodzaakt zijn de uien onder de kostprijs te verkopen of zelfs helemaal niet kwijt kunnen.

Stop de verspilling, koop een ui

Het zou natuurlijk eeuwig zonde zijn als deze uien moeten worden vernietigd maar gezien deze nog maar een paar weken houdbaar zijn gaat het wel die kant op. Start-up Get Chef’s wil dit niet laten gebeuren en is een grote reddingsactie gestart. Via de app van Get Chef’s kun je de uien bestellen maar je kunt ze ook ophalen op het kantoor van Get Chef's aan de Rijpgracht in Amsterdam. Je kunt hiervoor een mail sturen om de uien op te komen halen.

Voor €1,- red je al een zak van 5 kilo van de verspilling, voor €2,- heb je een zak van 10 kilo en voor slechts €3,50 kun je een zak van 20 kilo uien bestellen. De volledige opbrengst gaat naar boer Guusta die zo nog wat terugkrijgt voor haar harde werk. Ter vergelijking: voor een zak van 5 kilo betaal je bij de Albert Heijn al €3,50. Koopje dus!

Hulptroepen

Overigens is Get Chef's niet de enige ondernemers die Guusta te hulp is geschoten. Ook het team van Kromkommer heeft een oproep geplaatst om de uien te redden. En het is zeker te doen, zo had Guusta in 2011 hetzelfde probleem en toen wist ze al haar uien alsnog te verkopen. En ook nu lijkt het de goede kant op te gaan, door de publiciteit is ze inmiddels al veel uien kwijt. Ze rijdt dagelijks met de uien rond naar potententiele afnemers, want iedere zak die haar schuur verlaat is er toch weer eentje!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!