Eten en drinken

Red de pukkelpompoenen van boer Harry!  

Door een hagelbui raakten 125.000 biologische pompoenen van boer Harry onverkoopbaar. Zo kun jij ze redden.
31-10-2017 - door Jessie
Pukkelpompoenen zijn nog prima eetbaar (de foto is een stockfoto en dus niet de pompoenen van boer Harry)

Pukkelpompoenen zijn nog prima eetbaar (de foto is een stockfoto en dus niet de pompoenen van boer Harry)

Happy Halloween! Niet schrikken: wil jij een paar 'pukkelpompoenen' redden? Ze hebben misschien een slechte naam, maar qua smaak zijn ze verder nog helemaal prima. De pompoenen van de Groningse familie Luring raakten door een hagelbui beschadigd, waardoor er pukkeltjes op het product kwamen. 125.000 biologische pompoenen werden daardoor afgekeurd voor reguliere verkoop. Zonde!

Om verspilling van dit - verder prima - product te voorkomen, zette webwinkel De Streekboer een grote actie op touw. De actie werd meteen een hit: RTL nieuws bracht het verhaal van boer Harry Luring, die voor het eerst pompoenen verbouwde, in beeld en kon op veel bijval rekenen. Na een aantal weken waren al 35.000 pompoenen verkocht. Helaas bleven de overige 90.000 pompoenen nog op het land liggen. Bij nachtvorst zijn de pompoenen verloren, dus de noodklok wordt nog steeds geluid, aldus initiatiefnemer Janco Heida van De Streekboer

Koop een pukkelpompoen!

Voor €1 zijn alle kosten voor het oogsten en de distributie van de pompoenen gedekt. Veel pompoenen zijn al verkocht, maar nog niet alles heeft en huis gekregen. Je kunt de pompoenen vanaf 700 stuks via de Streekboer afnemen, óf een XL pompoen voor €1,50 in huis halen door een bezoekje te brengen aan de Welkoop in Bolsward, Drachten, Groningen, Heerenveen, Hoogeveen, Leeuwarden, Meppel, Sneek, Steenwijk, Vries, Winschoten en Winsum en sommige filialen van de Marqt. Daarnaast kun je op de website ook heel eenvoudig een pompoen weggeven, door één of meerdere stuks aan de voedselbank te doneren. 

Van soep naar koek 

Woon je niet in Friesland of in de buurt van een welkoop? Geen nood. Indirect kun je óók helpen met het redden van de pompoenen. Naast horecabedrijven en particulieren redden ook de helden van Kromkommer pompoenen van de vernietiging. Kromkommer zet zich al jaren in voor voedselverspilling - en dat is een heel avontuur. Oh, en de pompoenen worden met de hand geschild (zodat je geen pukkels in je soepje hebt). De soepjes (óók van andere geredde gekke groenten) zijn binnenkort te koop. 

Liever koekjes dan een soepje? Miljuschka Witzenhausen, bekend van haar kookboeken en tv-kanaal 24Kitchen, deelde een lekker recept voor Pukkelpompoenkoekjes op haar Facebookpagina. What's not to like? Dus... waar wacht je nog op? Red die resterende 90.000 pompoenen van de vernieling! 

© Facebook Miljuschka Witzenhausen

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.