Eten en drinken

Red de pruimen van Kees 

Vanwege de droogte kan pruimenteler Kees zijn oogst (60.000 kilo!) niet kwijt. Ze zijn namelijk 3 mm te klein.
23-07-2018 - door Jessie
Foto: Harshal s Hirve via Unsplash

Foto: Harshal s Hirve via Unsplash

Waar we afgelopen week nog een oproep deden voor het redden van sla hebben we vandaag weer een reddingsactie. Deze keer is de schaal nog groter: pruimenteler Kees lijkt namelijk 60.000 kilo pruimen op zijn composthoop te moeten gooien. De reden? Vanwege de droogte zijn de pruimen te klein voor de supermarkten. Ze willen hem niet hebben!

Pruimenteler Kees Hamelink uit Wemeldinge (Zeeland) deed zijn oproep op Omroep Zeeland. Normaal zijn pruimen minstens 38 millimeter groot, maar door de droogte zijn de Zeeuwse pruimen nu 'slechts' 35 millimeter. "Volgens mij heb ik alles goed gedaan tot nu toe, maar dit is puur overmacht", zegt hij mistroostig. "Ik laat de pruimen nu gewoon van de bomen vallen, want plukkers inhuren kost ook geld.", vertelt hij tegen Omroep Zeeland

Annemiek, de zus van Kees, wilde dit niet laten gebeuren. Daarom is ze een actie gestart op social media. Aanstaande zaterdag 28 juli wil Annemiek een verkoopdag organiseren voor mensen die kleine hoeveelheden willen redden. Mensen of bedrijven die in één keer 500 kilo kunnen afnemen kunnen direct contact met haar opnemen via athamelink@gmail.com. Boodschappenservice boerschappen in Breda heeft de eerste batch al gekocht - daar kun je de pruimen dus al afhalen of laten bezorgen voor €1,20 voor 750 gram - kostendekkend voor Kees. 

Foto: PZC via https://www.facebook.com/reddepruimenvankees

Foto: Kees op de voorpagina van PZC - via https://www.facebook.com/reddepruimenvankees

Voedselverspilling door weersveranderingen

Het is de afgelopen maanden dan ook uitzonderlijk warm, en dat komt deels door klimaatverandering. Extremere temperaturen worden de komende jaren steeds normaler. Kees heeft de gevolgen hiervan al eerder meegemaakt: vorig jaar waren zijn pruimen bevroren in het seizoen en had hij dus geen oogst. En dat terwijl hij al 25 jaar pruimenteler is. 

De oproep van Annemiek op de Facebookpagina

De oproep van Annemiek op de Facebookpagina

Op Facebook laat Annemiek weten dat ze vooral hoopt dat de hele sector de vruchten plukt van deze media-aandacht. 

"Wij zijn heel blij met alle positieve reacties en media aandacht en hopen dat vooral de hele sector er iets aan heeft.  Ons maak je daarom ook blij door een lokale teler blij te maken, van welke groente of fruit dan ook. Heel de sector lijdt onder dit extreme weer."

Een mega reddingsactie

Het bericht van de pruimen van Kees bleef niet onopgemerkt. Op de Facebookpagina van Voor de Wereld van Morgen stroomden de reacties binnen en ook andere media pikten het bericht op. Annemiek reed door het hele land - inclusief autopech! - en leverde overal kistjes af. Ook de ASN Bank, initiatiefnemer van Voor de Wereld van Morgen, heeft pruimen van Kees gered. De reddingsactie kan nog wel even doorgaan. Op 25 juli plaatste Annemiek het volgende op de Facebookpagina: 

"Een update:  Mijn broer kweekt 3 soorten pruimen, momenteel is de opal plukrijp. Deze zie je op de foto's. Daarna volgen nog Jubileum en Reine Victoria. Tot nu toe is zo'n 10% van de totale oogst geplukt. De pluk zal nog een week of 4-5 doorgaan. Deze week hebben we dankzij deze actie al een 5 ton kunnen redden aan een eerlijke prijs."

Het hele jaar door voedsel redden

We geven bij Voor de Wereld van Morgen graag aandacht aan initiatieven die voedsel redden. In onze community vind je dan ook allerlei toffe ondernemers die voedselverspilling tegengaan. Onlangs hebben zij zich verenigd in het platform Voedselverspilling is Verrukkijk. Naast The Ketchup Project doen ook Voor de Wereld van Morgen-leden Coco Conserven, ThijsTea, Kromkommer, Glorious Bastards en BeeBlue mee met het initiatief.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.