Eten en drinken

Red de peren van Lau en Carlo!  

Irene, de schoondochter van de familie Schipper, hoopt dat de onverkochte peren alsnog een bestemming krijgen.
22-01-2019 - door Jessie
Foto: Sergey Zolkin via Unsplash

Foto: Sergey Zolkin via Unsplash

"Waarom onze perenoogst dit jaar geen enkele supermarkt bereikt"; zo begint het bericht van  Irene van Leeuwen op Facebook. In het bericht vertelt ze over het verhaal achter de onverkochte - te kleine - peren van haar schoonfamilie. Door het delen van haar verhaal hoopt Irene dat er actie wordt ondernomen. En die actie kwam er! (Scroll naar onder). 

Een (te) goede perenoogst

De afgelopen hittezomer betekende een goede oogst voor perentelers in Europa. Maar dat betekent niet per se dat de vlag uit kan. In tegendeel, want veel telers zitten met een overschot. "Normaal gesproken verkopen we de peren direct van de stam af", vertelt Irene, die de communicatie voor de familie verzorgt. "Maar door de droogte zijn onze peren in vergelijking met andere perenhandelaren die de peren beregenen wat aan de kleine kant gebleven". Daardoor vielen de peren van de familie Schipper direct buiten de boot voor supermarkten. Ook het aanbod van peren uit Oost-Europa zorgt voor te veel concurrentie. 

Zonde om te verspillen

Omdat Lau en Carlo, vader en zoon, het zonde vonden om de peren maar aan de bomen te laten hangen, besloten ze de luxe Doyennés-peren toch te plukken en in de koeling op te slaan. Hierdoor kwamen er wel een aantal extra kosten bij, vertelt Irene in haar Facebookbericht: "Ondanks het gebrek aan vraag hebben wij de peren dit najaar geplukt (kosten +10 cent per kilo), want je product laten wegrotten is voor ons als teler geen optie. De peren gingen in de koeling (+10 cent) en de rest is geschiedenis. De marktprijzen dekken momenteel nog steeds maar een klein deel van de reeds gemaakte en extra te maken kosten, zoals sortering (+10 cent) en vervoer. Inmiddels komt de dag dat we de Doyennés moeten laten storten (+11 cent) als minst verlieslijdende optie steeds dichterbij. Voedselverspilling anno 2019."

Lau en Carlo plukken de peren

Lau en Carlo plukken de peren en snoeien de perenbomen

Overweldigd door reacties

De oproep van Irene is duidelijk: eet vooral lokaal en stop met het massaal eten van geïmporteerde fruitproducten. "Je proeft en voelt het verschil. En het helpt voedselverspilling tegen te gaan". Met het overschot van peren wil Irene ook het liefst nog écht iets doen. Via groothandels, supermarktgroepen of fruitverwerkers wil Irene kisten van 400 kilo verkopen voor een kostprijs van 30 cent per ongesorteerde kilo. Ook vertelde Irene aan ons dat ze overweldigd was door alle reacties van consumenten: "Eigenlijk zou ik dit weekend een weekendje weggaan, maar misschien dat ik dat maar moet skippen en een verkoopdag voor consumenten moet organiseren. Ik ben er nog over aan het nadenken". 

Boerschappen en The Happy Activist in actie

Boerschappen werd maar liefst 270 keer getagd, geappt en gebeld met de vraag of zij de familie konden helpen. En dat deden ze! Samen met The Happy Activist heeft Boerschappen 25.000 kilo peren gekocht! En daar kun JIJ nu iets mee doen. Je kunt namelijk via Boerschappen een Peer-to-Peerpakket bestellen, met daarin allerlei lekkers dat gemaakt is met de 'mislukte' peren.

In het pakket vind je: 

  • Een Peer-to-peerdoosje
  • 6 literflessen perensap, gemaakt van bijna 9 kilo peren
  • Anderhalve kilo Conference peren
  • Anderhalve kilo Doyenne du Comiceperen
  • 450 ml perenstroop, gemaakt van bijna 4 kilo peren
  • 420 gram Perenjam, gemaakt door vrolijke Brabanders op Zorgboerderij de Laarhoeve
  • Vrolijke ansichtkaarten
  • Een sticker waarmee jíj laat zien dat je een toffe peer bent.

Je kunt het pakketje ophalen of thuisbezorgen: red jij mee? 

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.