Eten en drinken

Red de Hollandse appels en peren van Herman!  

Omdat de supermarkten vol met buitenlandse appels liggen kan Herman zijn oogst niet kwijt!
02-10-2018 - door Jessie
Fruitteler Herman Vereecken © Camile Schelstraete

Fruitteler Herman Vereecken © Camile Schelstraete

Meer dan 50.000 kilo appels hangt nog aan de bomen in het Zeeuwse Vogelwaarde. Een naar gezicht voor fruitteler Herman Vereecken, die ze noodgedwongen moet laten hangen. "Het is te gek voor woorden. De handel ligt op zijn gat", vertelt hij aan PZC. Fruitteler Herman teelt jaarlijks tonnen appels voor de Nederlandse markt. In zijn koelcellen bewaart hij appels die in februari worden verkocht en de rest biedt hij via handelaren direct aan aan de supermarkten. Behalve dit jaar. 

Buitenlandse appels hebben voorrang

De appels die nu in de winkels liggen komen namelijk uit het buitenland, waardoor Herman zijn oogst niet kan aanbieden. Volgens de teler zijn het niet eens de lekkerste, maar gaat het om geïmporteerd fruit en fruit van het vorige seizoen. "Die melige appels die niemand meer wil hebben", vertelt Herman daarover aan PZC. De Hollandse oogst kan dus niet verkocht worden, en omdat de koelcellen al volzitten kunnen ze ook niet worden opgeslagen. De enige optie is dus om de appels - en de peren die Vereecken ook teelt - te laten hangen. 

Plukken voor 50 cent per kilo

Jij kunt helpen om een deel van de oogst te redden. Aanstaande woensdag tussen 13.00 tot 16.00 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur kun je zelf Conference peren of Jonagold appels komen plukken voor vijftig cent per kilo. En daar kun je natuurlijk van alles mee doen: appelmoes, appelcider, appelsap... het seizoen is er klaar voor! Meer informatie vind je in het Facebookevenement

Foto: Alora Griffiths via Unsplash

Foto: Alora Griffiths via Unsplash

Dit is er mis met ons voedselsysteem

Fruitteler Herman heeft keihard gewerkt om de Jonagold-appels aan de bomen te krijgen, en nu blijven ze hangen. De bomen zijn dus nu voor niets gesnoeid, bemest en tegen ziekten en plagen beschermd.  Helaas zijn de appels van boer Herman niet de enige verspilde lekkernijen dit jaar. Eerder kwamen de pruimen van Kees al in het nieuws, en afgelopen zomer moesten ook bergen met cherrytomaatjes worden gered. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Wij zochten het uit en schreven er een artikel over: dit is er mis met ons voedselsysteem. Daar lees je ook hoe jij voedselverspilling tegen kan gaan - óók als Zeeland voor jou deze week iets te ver is. 

Voedselredders uit de community

In onze community hebben we ook een aantal voedselredders. Jij kunt ze op de lekkerste manier steunen; namelijk door hun producten te kopen! Kies voor een maaltijd van geredde producten van Instock, warm op met een soepje van Kromkommer, doe eens wat ketchup van The Ketchup Project op je burger of zit achterover met een glas ThijsTea

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.