Eten en drinken
Duurzaam ondernemen
Sociaal

Rebelz: van de bajes naar een baan 

Heb je als vrouw je straf uitgezeten, dan is het buitengewoon lastig om weer een baan te krijgen. Rebelz geeft deze vrouwen een tweede kans.
07-06-2018 - door Maartje
ex-gedetineerde vrouwen aan het werk bij Rebelz

Foto: Dutch Image Factory

In het restaurant van Rebelz aan de Rotte kun je sinds 2016 terecht voor een goede maaltijd die is bereid en geserveerd door vrouwen die in aanraking zijn geweest met justitie. En dat is bijzonder want als je uit detentie komt is het helemaal niet zo makkelijk om een baan te vinden. Ondernemers Karin Nijman en Klaasjan Krook van Rebelz vinden echter dat iedereen een tweede kans verdient en helpen ex-gedetineerde vrouwen aan een opleiding én een baan. 

Jaarlijks zitten er een kleine 3.000 vrouwen in de gevangenis die na het uitzitten van hun straf opnieuw hun plek in de maatschappij moeten veroveren. En dat gaat toch allemaal nét wat beter als je een baan hebt, ook om bijvoorbeeld je kinderen weer in huis te kunnen nemen. Maar veel ex-gedetineerde vrouwen hebben een opleiding of werkervaring in de zorg of de kinderopvang. Om in deze sectoren te kunnen werken heb je een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) nodig en dit maakt het voor de vrouwen onmogelijk om ná het uitzitten van hun straf hun oude werk weer op te pakken.

Horeca biedt nieuwe kans

Bij Rebelz kunnen deze vrouwen wél terecht. In de horecagelegenheden van Karin en Klaasjan worden ex-gedetineerde vrouwen opgeleid tot kok of gastvrouw, onder begeleiding van de Horeca Academie in Den Haag. Daarnaast worden de vrouwen gecoacht zodat ze na afloop van hun leer/werktraject snel een vaste baan vinden. De deelnemers zijn enthousiast, zo zegt Vanessa (22): "Je gaat er slecht in, maar dankzij dit traject kom je er goed uit!"

 Foto: Dutch Image factory

Per jaar helpen Karin en Klaasjan met Rebelz zo'n 10 ex-gedetineerde vrouwen naar een nieuwe plek op de arbeidsmarkt worden begeleid. Over hun drijfveer om met ex-criminelen te werken zegt het duo: "Een bezoek aan een van onze Rebelz restaurants geeft je het besef dat we allemaal in ons leven gelukkige en minder gelukkige keuzes maken. Niemand weet vooraf het exacte verloop van het leven. Daarom geloven wij dat iedereen een tweede kans verdient."

Dat de horeca een mooie kans biedt voor ex-gedetineerde bewijst ook de succesvolle koffiezaak Heilige Boontjes in Rotterdam. Deze koffiezaak opende in 2015 haar deuren biedt ex-gedetineerde jongeren een werkplek.  

Rebelz komt naar Den Haag

Nu het restaurant in Rotterdam, Rebelz aan de Rotte, goed loopt wil Rebelz een tweede restaurant in Den Haag openen: Rebelz op de Binckhorst. Deze creatieve hotspot is een ideale plek voor dit horecaconcept met een rauw randje. Om deze vestiging te kunnen openen zijn Karin en Klaasjan in juni 2018 een crowdfunding gestart.

 Met het eten zit het bij Rebelz wel snor

Deze campagne werd ondersteund door ASN Bank en haalde in slechts één week tijd haar streefbedrag van €150.000. Dankzij 201 funders kan Rebelz haar deuren in september 2018 openen. We zien je daar.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!