Energie
Klimaat
Duurzaam ondernemen

Qlayers: minder CO2-uitstoot met microstructuren 

De Nederlandse start-up doet de coatingindustrie op zijn grondvesten schudden.
06-06-2019 - door Birger

Qlayers wil de microstructuren in haaienhuid gebruiken om schepen en vliegtuigen te coaten | Foto: Qlayers

Qlayers, communitylid en winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2018, is het eerste bedrijf ter wereld dat een techniek heeft ontwikkeld om grootschalig microstructuren in coatings te printen op industriële oppervlaktes, zoals vliegtuigen en auto's. Door dergelijke structuren aan te brengen, kan het brandstofverbruik flink worden teruggedrongen.

Een geweldige manier dus om de industrie te verduurzamen en het milieu een handje te helpen. Wij waren benieuwd hoe het met Qlayers gaat, en of er een nieuwe coating in de pijpleiding zit. We spraken met CEO Josefien Groot.

Wat is coating?

Schepen, vliegtuigen en windturbines worden dagelijks blootgesteld aan natuurlijke elementen. Om de levensduur van deze grote objecten te vergroten wordt een coating, een beschermende verflaag, aangebracht dat aantasting tegengaat en de levensduur verlengt.

De huidige coatingprocessen vergen echter veel tijd en zijn inefficiënt in het gebruik van materialen en energie. Ter illustratie: 15 mensen zijn een hele week bezig om een opslagtanker van 6.000 vierkante meter te coaten. Dit komt omdat industriële oppervlaktes nog handmatig worden gecoat met verfrollers en spuitapparatuur.

Daarbij gaat in het spuitproces zo’n 50 procent van de verf verloren in de verfnevel die vrijkomt, een enorme verspilling. En door deze verneveling komen er ook schadelijke chemicaliën in het milieu terecht.

Tijdens het spuitproces gaat zo'n 50% van de coatingverf verloren door verneveling | Foto: Alexandros T via Wikimedia Commons

Zo verovert Qlayers de coatingindustrie

Qlayers, opgericht door de Delftse ingenieurs Josefien Groot en Ruben Geutjens, hebben een innovatieve oplossing bedacht voor dit probleem. Met hun idee voor een nieuwe printkop wil de onderneming het coatingproces automatiseren. Hiermee worden oppervlaktes sneller gecoat, wordt er minder verf verspild en komen er minder chemicaliën in het milieu terecht. De printkop, genaamd Slash100, is nog in ontwikkeling.

Daarnaast experimenteert het duo ook met het aanbrengen van microstructuren in de beschermende verflaag. Deze structuren zijn geïnspireerd door de natuur, een mooi geval van biomimicry. Enkele voorbeelden zijn de fijne ribbeltjes in de huid van een haai, wat de lucht- en waterweerstand van het roofdier vermindert, of de microscopische structuren in pinguïnveren, waardoor de waggelende vogels niet kunnen bevriezen.

Door deze nano-structuren, gelijkend op de haaienhuid, aan te brengen in de coating van bijvoorbeeld een schip of vliegtuig vermindert deze zijn lucht- of waterweerstand en kan er veel brandstof worden bespaard en CO2-uitstoot worden verminderd. Naar schatting bespaart het bekleden van een schip met een “haaienhuid” circa 8.000 ton CO2 op jaarbasis. Een geweldig idee dus om de industrie te verduurzamen en het klimaat te beschermen.

Benieuwd naar het verhaal van Qlayers? Bekijk dan ons videoportret hieronder.

Qlayers: winnaars ASN Bank Wereldprijs 2018

Vorig jaar wonnen Josefien en Ruben met Qlayers de ASN Bank Wereldprijs 2018, in de categorie klimaatbescherming. Het duo sleepte met de winst €16.000 euro in de wacht. Dit startbudget hielp het bedrijf met het aannemen van de eerste fulltime medewerkers voor het haaienhuidproject, zegt mede-oprichtster Josefien. Naast geld zorgde het uitdagende traject voor heel veel publiciteit.

"We gaan de laatste tijd enorm hard met Qlayers. De ASN Bank Wereldprijs heeft echt een snowball effect gecreëerd." - Josefien Groot, CEO Qlayers

Sinds het winnen van de ASN Bank Wereldprijs heeft Qlayers niet stilgezeten. De Delftenaren hebben veel onderzoek en ontwikkelingswerk gedaan voor het geautomatiseerde printsysteem en haaienhuid print technologie. Ter ondersteuning hiervan hebben zij een groeifinanciering van UNIIQ opgehaald van drie ton. Ook heeft de technostarter successen geboekt in andere competities, waaronder het AkzoNobel acceleratorprogramma.

Ruben Geutjens en Josefien Groot na het winnen van de ASN Bank Wereldprijs 2018 | Foto: Bart Maat

De inschrijving voor de ASN Bank Wereldprijs 2019 is geopend dus heb jij ook een slimme techniek, groen idee of duurzame startup? Meld je dan nu aan en wie weet volg jij Qlayers op als winnaar!

E-Paint: een energieopwekkende coating

Bij Qlayers draait het niet om één techniek. "Ruben, Chief Technology Officer van Qlayers, bedenkt zo nu en dan weer een nieuw soort coating" vertelt Josefien. Naast haaienhuidstructuren is Qlayers in samenwerking met Mis7 bezig met het onwikkelen van een verfcoating die energieopwekt, E-Paint genaamd. Deze coating kan op een oppervlakte worden geplaatst om elektriciteit te produceren. Anders dan bij zonnepanelen heeft de speciale verf geen licht nodig om elektriciteit op te wekken, waardoor het ook ondergronds of 's nachts kan worden gebruikt. 

Eind 2018 ontving Qlayers van de Provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat budget om een haaldbaarheidsstudie uit te voeren naar het aanbrengen van E-Paint aan damwanden, om zo de Nederlandse waterwegen te verlichten. 

Op dit moment probeert de Delftse start-up te focussen op het ontwikkelen van de haaienhuid structuur en de printkop, zodat ze kunnen versnellen en opschalen. 

Wie weet worden de Amsterdamse grachten binnenkort verlicht door de E-Paint van Qlayers | Foto: Ehud Neuhaus via Unsplash

Wil je meer lezen over de werking van Qlayers? Klik dan hier.

Dit vind je ook interessant

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.