Lifestyle

Puppypleeggezinnen verbeteren de wereld 

Dit is de schattigste manier om goed te doen: word puppypleegouder
06-05-2017 - door Jessie
Word puppypleegouder!

Word puppypleegouder!

Aan de springende lammetjes en vrolijke geitjes in de wei zie je dat het voorjaar in volle gang is. Maar ook in de rest van de dierenwereld worden de schattigste dieren geboren: puppy’s bijvoorbeeld!

De puppy’s van KNGF Geleidehonden hebben vanaf hun eerste dag al een belangrijke missie: geleidehond worden. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf; een goede basis is essentieel. KNGF Geleidehonden verwacht de komende periode een aantal nestjes en is daarom tijdens de zomerperiode extra hard op zoek naar gezinnen die de pups tijdelijk onderdak willen geven en de basisopvoeding op zich willen nemen. Word jij ook puppypleegouder? 

Lief gezelschap met een missie

Zeg nu zelf; een kleine pup is eigenlijk onweerstaanbaar. Marij Vranken, al tien jaar samen met haar man puppypleeggezin, beaamt dit direct: “Je moet veel met ze knuffelen en zo’n kleine pup is natuurlijk hartstikke leuk. Sommige zijn heel pienter en andere weer heel pittig. Liesl, de pup die we nu in huis hebben, hangt als een schaduw om je heen, zo lief!”. Toch is het belangrijk om goed na te denken of een pleegpuppy iets voor je is, voordat je je aanmeldt. “Het moet echt bij je passen”, licht Charlot Lammers van KNGF Geleidehonden toe: “Het is hard werken: je krijgt een pup van 7,5 week oud in huis en moet deze verzorgen, opvoeden en socialiseren. Dat kost veel tijd en vraagt veel verantwoordelijkheid”.

Mevrouw Vranken merkt dit ook “In het begin zijn ze nog heel speels en de eerste maanden heb je echt wel wat gebroken nachten. Soms moeten ze om de twintig minuten plassen (dat moet buiten in de goot, red.) dus dan is het een hele klus”. Gelukkig hoef je niet meteen een geleidehond van de pup te maken, vertelt Charlot: “Het gaat vooral om de basiscommando’s, zoals ‘zit’ en ‘mand’ en in de goot plassen, en socialiseren. De pups moeten leren wennen aan kinderen, dieren, het openbaar vervoer en allerlei situaties waar ze later mee te maken krijgen. We willen dat de pups overal op voorbereid zijn als ze straks bij hun nieuwe baasje zijn: je bent dus veel op stap met je pup!”. Dat is ook wat de familie Vranken zo aanspreekt: “Je komt overal: op de kinderboerderij, een terrasje, bij andere pleeggezinnen... de hond moet overal aan wennen”. 

Bootcamp voor je pleegpup

Door jouw tijd en aandacht voor de puppy krijgt iemand met een visuele beperking, in een rolstoel, met een posttraumatische stressstoornis of een kind met autisme straks de geleidehond waar ze wat aan hebben. “Dat voelt als een hele verantwoordelijkheid”, vertellen Charlot en de Marij, “maar je krijgt veel begeleiding. Voorafgaand hebben we een e-learning voor toekomstige pleeggezinnen en een instructeur van KNGF Geleidehonden komt eens in de vijf à zes weken langs om te kijken hoe het gaat en om instructies te geven. Je werkt volgens een stappenplan naar een doel toe, samen met je hond. Stapje voor stapje. Ook Marij is blij met de hulp van KNGF Geleidehonden: “We doen dit nu al tien jaar, maar ik leer iedere dag bij! Gelukkig is veel professionele hulp beschikbaar”. Ook kun je op een Facebookpagina voor puppypleeggezinnen ervaringen delen met anderen: je staat er niet alleen voor”.

Liesl, de pleegpup van de familie Vranken

Afscheid op het schoolplein

Ieder jaar worden bijna tweehonderd honden liefdevol opgevangen door een pleeggezin. De hond is ruim een jaar in huis, dus ook als je (nog) niet vast wilt zitten aan een lange verplichting kun je een hond in huis halen. “Het afscheid is vaak even slikken, maar je weet van tevoren waar je aan begint. Bovendien ervaren de meeste gezinnen vooral een gevoel van trots als ze hun puppy weer terugbrengen. Ze dragen bij aan een mooi doel en hebben samen écht wat bereikt. Dat is ontzettend mooi om te zien. De meeste gezinnen nemen daarom vaker dan één keer een pup in huis”, vertelt Charlot. De familie Vranken is daar het perfecte voorbeeld van “Het is echt een virus; je raakt ermee besmet. De pups zijn zo lief en de dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt is enorm groot. Als ik de pups na een jaar weer afzet bij de geleidehondenschool voel ik me ontzettend trots. Afscheid nemen went nooit, maar je weet dat ze naar school gaan en een belangrijke missie gaan volbrengen! Dat maakt het zo mooi”.

Ook puppypleegouder worden? Kijk op www.geleidehond.nl/pleegpup

KNGF Geleidehonden is sinds 2014 één van de samenwerkingspartners van ASN Bank. De bank werkt samen met diverse maatschappelijke organisaties, zo dragen we bij aan elkaars doelstellingen en vergroten we onze daadkracht. KNGF ontvangt financiële steun voor het expertisecentrum KNGF Campus. Lees hier meer over onze partnership met KNGF.

 

 

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.