Eten en drinken

Primeur: een gezonde trekmuur!  

De eerste gezonde snackmuur ter wereld komt in Nederland!
13-08-2018 - door Jessie
Vergeet de zompige burgers!

Vergeet de zompige burgers!

In Nederland hoort de ‘trekmuur’ van de FEBO zo’n beetje tot ons cultureel erfgoed. Maar echt gezond is het natuurlijk niet. Daarom bedacht Anouk Snelders, eigenaar van Health Food Wall, een alternatief. De eerste gezonde snackmuur ter wereld is vanaf september 2018 een feit!

Snelle hap 2.0

Je bent de hele dag druk aan het werk (of bezig met je idee voor ASN Bank Wereldprijs!) en hebt aan het eind van de dag geen puf meer om te koken. En dan kom je langs een trekmuur. Wat doe je? Grote kans dat je even snel een kroketje of hamburger pakt. Een trekmuur is natuurlijk supersnel en heel handig, maar verre van gezond. En daarom kwam Anouk Snelders met een alternatief: de gezonde snackmuur! In haar eerste permanente vestiging, op Schiphol Plaze, kun je in plaats van kroketten en kaassouflés terecht voor salades en verse maaltijden uit de muur. Net zo snel, maar dan gezond.

© Health Food Wall

Door ingrediënten te stapelen wordt het eten niet 'zompig'  | Foto: © Health Food Wall

Alternatief voor de drive-in

Anouk kwam op het idee tijdens haar verblijf in Amerika: “Ik zag overal drive-throughs en fast-food ketens, maar zag tegelijkertijd dat mensen steeds meer bezig waren met gezond en plantaardig eten. Eenmaal thuis besloot ik dat snel en gezond eigenlijk prima samen kunnen gaan in een trekmuur!”.

“Ook in bijvoorbeeld ziekenhuizen en bij bedrijven kan een onbemande gezonde trekmuur een enorme aanwinst zijn. En dan bedoel ik niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland”, vertelt ze over haar ambities. Zo staat er nu al een Health Food Wall in het AMC ziekenhuis in Amsterdam.

De verpakkingen waar de gezonde maaltijden in komen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic en de lunchroom die bij het pandje zit wordt straks ook gebruikt voor workshops, bootcamps, yogalessen en lezingen.  

Health Food Wall

Op Instagram werd de pop-up locatie van de Health Food Wall al enthousiast ontvangen

Vegan fast-food steeds populairder

Alle gerechten in de muur zijn vegetarisch of vegan. En ook daarmee sluit Anouk aan op de behoeften van deze generatie. Ze is daarin overigens niet de enige. Tijdens de Week Zonder Vlees toverde FEBO haar vestiging aan de Ferdinand Bolstraat om tot VEBO, om hun vegetarische variant van de beroemde grillburger te onthullen. Het was een groot succes, net als de onder bloggers populaire Vegan Junk Food Bar en het eerste Nederlandse plantaardige fastfoodrestaurant Dutch Weed Burger Joint.   

© Dutch Weed Burger

Té lekker vegan fast-food van The Dutch Weed Burger | Foto: The Dutch Weed Burger

Doorslaan in gezond

Ondanks dat de plantaardige fastfoodproducten helemaal niet zo gezond zijn, zijn er ook signalen van mensen die net iets te veel doorslaan in hun zoektocht naar gezond eten. Eerder schreven we al over obsessies van deze tijd, waar orthorexia (doorslaan in gezond eten) er één van is. Anouk, die zelf voeding en diëtiek heeft gestudeerd, is daar stellig over: “Natuurlijk wil ik met Health Food Wall een gezond alternatief bieden voor de trekmuur, maar uiteindelijk draait het om balans. Af en toe een cappuccino met een croissantje moet gewoon kunnen”.  

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.