Duurzaam wonen

Primeur: de 1e circulaire sociale huurwoning! 

Helemaal circulair wonen is helemaal niet saai of alleen voor mensen met een groot budget; dat laat deze Modelwoning wel zien!
26-02-2018 - door Jessie
Modelwoning circulaire economie

Modelwoning circulaire economie

In Nijmegen bruist het dit jaar van de energie en duurzame innovaties. Met de Green Capital Challenges Nijmegen 2018 wil Nijmegen haar titel ‘duurzame hoofdstad van Europa in 2018’ namelijk meer dan waarmaken. En dat doen ze op heel veel verschillende manieren: van afvalchallenge tot duurzaamheidscafé. Het nieuwste project van de Green Capital Challenge is wel héél bijzonder: een Modelwoning Circulaire Economie.

Modelwoning circulaire economie

De woning is gebaseerd op het reduceren, hergebruiken en recyclen van grondstoffen en op nieuwe businessmodellen. De modelwoning zit vol met voorbeelden van deze kenmerken en is volledig ingericht met circulaire producten en diensten. Met de Challenge willen de initiatiefnemers en de woningcorporatie, samen met de 20 deelnemende leveranciers (waaronder VDWVM-ondernemers Bundles en Van Hulley), aantonen hoe het hergebruiken van grondstoffen en producten tot een mooie en verrassende inrichting kan leiden. 

Visnetten op de vloer

Op het eerste gezicht lijkt de vrolijke woning niet heel anders dan anderen, maar toch staat deze woning model voor een toekomst zonder afval. De woning laat zien dat je – ook bij de inrichting van je huis – helemaal circulair bezig kunt zijn: een keukenblad en een bank met een kussenvulling van oude petflessen, een voetenbankje van bananenbladeren, kussenhoezen die voor 99% uit textielresten bestaan, lampen van papier en vloerbedekking gemaakt van oude visnetten: je kunt het zo gek niet bedenken of er is al een slimme oplossing bedacht door een toffe ontwerper .

Modelwoning circulaire economie

Modelwoning circulaire economie

Kijken, niet kopen

De woning ligt in de populaire wijk Nijmegen-Oost, waar momenteel 500 woningen van energielabel G naar B worden gebracht. Deze woning is zelfs – als eerste in de wijk - helemaal van het gas af. Je kunt de modelwoning tijdens één van de open dagen bezoeken en zelf over de vilten wanden aaien, op de bank neerploffen of aan tafel schuiven. Mocht je nu halsoverkop verliefd worden op het interieur, dan moet je toch écht je eigen huis onder handen nemen: de woning is van woningcorporatie De Gemeenschap, en wordt volgend jaar weer als sociale huurwoning aangeboden. Kopen kan dus niet, maar de meubels en technieken zijn wél allemaal verkrijgbaar. Uiteindelijk moet het bezoekers duidelijk worden dat circulaire ontwerpen leuk en betaalbaar zijn en ook voor mensen met een kleine portemonnee haalbaar zijn.

Meer weten? Op de facebookpagina van de Circulaire Modelwoning Nijmegen vind je alle info, open dagen en updates over het project.

Modelwoning circulaire economie

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.