Plastic

Positief plasticnieuws 

Bij plastic denken we vooral aan vieze oceanen en zielige dieren. Maar vandaag even niet!
16-07-2018 - door Jessie
Toni Cuenca via Unsplash

Toni Cuenca via Unsplash

Plastic. Het woord doet mij als zero waster al huiveren en ook in de media komt het materiaal er behoorlijk slecht vanaf. En dat terwijl we het nog steeds en masse gebruiken (grote kans dat je dit al dobberend op je plastic flamingo ligt te lezen). Omdat het zomer is willen we het graag even luchtig houden. Dus... Zijn er ook góéde plasticinitiatieven te vinden?

Plastic tasjes voor daklozen

In de kelder van een kerk in Tennessee zitten de ‘Bag ladies’ tussen een enorme stapel plastic tassen. Niet omdat ze shopverslaafd zijn, maar omdat ze zich inzetten voor een goed doel. Sinds januari 2016 komen de vrouwen (op leeftijd) samen om slaapmatten voor daklozen te maken. In een jaar tijd hadden ze al 160 slaapmatten gemaakt en 10.000 plastic tasjes uit de verbrandingsoven gered. Het maken van één matje kost ongeveer twee weken en één slaapmatje, 600 plastic tasjes en héél veel geduld. De DIY vind je op de site van de kerk. In zowel Mexico als Argentinië en Colombia is plastic een goed bouwmateriaal gebleken. Voor een schijntje kunnen (tijdelijke) huizen worden gemaakt van plastic flessen, die onderdak kunnen bieden aan daklozen. Ook in Nederland zijn er trouwens mooie initiatieven voor daklozen; ken je het verhaal van ShelterSuit al

Jon Tyson via Unsplash

Foto: Jon Tyson via Unsplash

Internationale plastic bans

Waar je in New York nog drie plastic tasjes om je granolabar of groene smoothie to go krijgt, hoef je in Rwanda niet eens te probéren om een tasje het land in te smokkelen. Al sinds 2008 is Rwanda al plastic bag free. Dat betekent dus niet dat je moet betalen voor je tasje, maar dat er gewoon een compleet verbod is. Wil je tóch een plastic tasje in het land smokkelen dan riskeer je een celstraf. Bam. De reden is echter wat minder gezellig: door de armoede in het land is het recyclen van plastic tasjes te duur en het onprofessioneel verbranden van plastic is schadelijk voor de gezondheid.

Lees meer: Dit kunnen we doen om onze oceanen te beschermen tegen plastic

Plastic for a cause

In Wales werd wél besloten om een heffing op plastic tasjes in te voeren, maar de opbrengsten van deze heffing werden gedoneerd aan goede doelen. De wet is al sinds 2015 van kracht en zal in tien jaar zo’n 730 miljoen pond opleveren voor goede doelen. Dat is overigens nog exclusief de 60 miljoen pond die bespaard wordt op het opruimen van afval en de 13 miljoen pond CO2-vermindering.  

In het Verenigd Koninkrijk is men sowieso lekker bezig als het om plastic gaat. David Attenborough, die van de Planet Earth documentaires, zorgde ervoor dat hele dorpen hun plastic troep gingen opruimen en de enige echte Prince Harry besloot (uiteraard samen met lover Meghan) om de trouwcadeaus te laten voor wat ze zijn en in plaats daarvan donaties voor een plasticorganisatie te vragen aan de bruiloftsgasten.

Foto Kings Church International

Foto Kings Church International via Unsplash

 De grote massa

En ook de grote multinationals zijn steeds meer te porren voor plasticvrije oplossingen. Zo heeft zowel IKEA als Lidl al aangekondigd geen plastic wegwerprietjes en bestek meer te gaan verkopen en hebben Mars, M&S, PepsiCo, The Coca Cola Company, Unilever en Werner & Mertz – zes megagrote bedrijven die meededen aan de Ellen MacArthur Foundation’s New Plastics Economy initiative – aangegeven dat ze voor 2025 100% herbruikbare, recyclebare of composteerbare verpakkingen zullen aanbieden. Een kleine stap, want preventie is natuurlijk altijd beter dan composteerbare verpakkingen of recycling, maar zéker een stap in de goede richting!

Lees meer: waarom plastic recyclen nog niet de oplossing is

Nederlandse helden

Nu lijkt het misschien of al het goede van ver komt, maar ook wij hebben echte helden (en comunityleden!), van Nederlandse bodem: 

Plastic Soup Surfer

Zelf aan de slag!

Wil je zelf ook iets goeds doen? Ga dan – net als wij! – eens een stukje ploggen. Plogging is hartstikke leuk en levert je ook nog een goed gevoel op, merkten wij. Lees ook eens ons artikel over hoe je in zeven stappen een zero waste expert wordt.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.