Mode

Politiekleding krijgt nieuw leven!  

Waar de oude politie-uniformen eerst nog werden verbrand, worden er nu nieuwe producten van gemaakt. Yes!
27-12-2018 - door Jessie
Foto: nieuwsbericht Politie.nl

Foto: nieuwsbericht Politie.nl

Upcycling is een goede manier om onnodig afval uit de verbrandingsoven te redden. En upcycling gebeurt nu ook met oude afgedankte politiekleding! Nu wordt de kleding nog verbrandt, om misbruik van de officiële uniformen door niet-politieagenten te voorkomen, maar daar komt verandering in. Zo moet er 85.000 tot 100.000 kilo worden gered. 

Logo eraf, nieuw uniform 

Wanneer de politiekleding wordt afgedankt, wordt het verzameld bij een centraal inzamelingspunt van de overheid, meldt de NOS. Op die plek worden ook ambulance- en brandweeruniformen verzameld. Daar worden straks de politielogo's en emblemen van de uniformen gehaald, zodat de stoffen nog prima te gebruiken zijn. Dat deze aanpak werkt is al eerder gebleken uit een test die de politie eerder heeft uitgevoerd in Den Haag. Die proef, waarbij een jaar lang alle kleding werd gerecycled, is zo goed bevallen dat de werkwijze landelijk wordt ingevoerd.  

Sociale werkplaats verwerkt politie-uniformen

Alle emblemen worden van de uniformen gehaald, en dat gebeurt heel secuur. "Zelfs de labeltjes in de nek worden zorgvuldig weggeknipt", vertelt projectleider Donovan Atmopawiro aan de NOS. Dit werk wordt gedaan door  tienmensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die hierdoor nieuwe kansen krijgen. De nieuwe upcycling-strategie van de politie is onderdeel van het 'categorieplan bedrijfskleding' van het Rijk en Defensie. Hierdoor is het proces kostenneutraal geworden, want de politie kan aansluiten bij de 'retourstroom' van het Rijk, waarbij kleding van meerdere overheidsinstanties wordt verzameld en verwerkt. 

Nieuw leven voor politiejassen

Van de stoffen, ontdaan van labels en etiketten, worden weer nieuwe producten gemaakt, onder andere in Het Naaiatelier in Breda. Hierbij kun je denken aan weekendtassen, meubels, een portemonnee, vulling van traumabeertjes, een toilettas, isolatiemateriaal of een laptoptas. Door de felgele kleur van de uniformen en de reflectiestrepen die door de stof heen zitten vallen de items in ieder geval op! Extra voordeel: de poltiie heeft gelijk een uniek relatiegeschenk. 

Doorverkoop van neutrale kleding

De minder 'gevaarlijke' kleding, die geen embleems of andere herkenbare politie-items bevat, wordt direct hergebruikt. De politie verkoopt onherkenbare kleding zoals witte overhemden, helmen en schoenen via dienst Domeinen door aan opkopers. Zij verkopen dat vervolgens weer op de buitenlandse markt. Ook de helmen en kniebeschermers krijgen een tweede leven: die worden gebruikt als oefenmateriaal bij de Politieacademie. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.