Lifestyle
Plastic
Zero waste

Plasticvrij: met een zwaardere tas de wereld redden 

11-07-2016

Nicky en Jessie

Erger jij je aan de enorme hoeveelheid verpakking om alles wat je koopt? Zinkt de moed je in de schoenen als je denkt aan de plastic soep in de oceanen? Niet meer doen! Nicky Kroon laat met Het Zero Waste Project zien hoe makkelijk het is om zelf een steentje bij te dragen bij het oplossen van ons afvalprobleem.

Potje voor potje de wereld redden

Zo’n anderhalf jaar geleden besloten Nicky en haar zus Jessie -geïnspireerd door berichten op social media - de stap naar afvalvrij te maken. Ze hadden eigenlijk nooit eerder over hun afval nagedacht, terwijl ze wel graag duurzamer willen leven. Zodra je met afval begint, ben je op een hele concrete manier met duurzaamheid bezig, aldus Nicky: "Als je er mee bezig gaat, dan ga je vanzelf denken ‘en onze kleren dan?’ En onze spullen? In mijn kleren zit ook plastic, dat wil ik dus ook niet meer. Als je met je afval aan de slag gaat, is het onvermijdelijk om ook met de rest bezig te gaan."

Met een iets zwaardere tas het leven door

Nicky Kroon leeft inmiddels vrijwel plasticvrij en produceert bijna geen afval meer. Op www.hetzerowasteproject.nl laat ze samen met Jessie zien hoe je gemakkelijk minder afval produceert. De gezusters gaan zelf niet meer zonder een beker, linnen servet en bamboe besteksetje de deur uit. Dat betekent dat je tas wel een stukje zwaarder wordt als je besluit afvalvrij te gaan, maar je leven wordt er niet minder leuk van. In tegendeel! Nicky: “Het is heel leuk om van tevoren uit te zoeken waar je biologisch kan eten of waar je dingen zonder verpakking kunt kopen. We komen juist daarom op heel veel nieuwe plekken waar we anders nooit zouden komen. En we leren veel meer nieuwe mensen kennen […] Het is juist een verrijking van je leven.”

Waarom eigenlijk zoveel moeite doen om duurzaam te leven?

“Hoe meer je er over leest, hoe belangrijker het wordt. Het is onze enige optie eigenlijk. We hebben zo’n grote impact op de aarde. Als we nog een tijdje op een leuke manier willen leven op deze aarde dan moeten we wel. Ik zie het echt als een noodzaak. We kunnen niet niet duurzaam zijn…”, aldus Nicky.

Nicky en Jessie besloten om hun ervaringen op de weg naar afvalvrij te delen, zodat het voor anderen gemakkelijker zou worden. Op die manier willen ze anderen inspireren en willen ze net als hun helden Emma en John uit de serie De Wrekers de wereld redden, one jar at a time. Op www.hetzerowasteproject.nl laten Nicky en haar zus zien hoe je afval kunt minderen en waar je bepaalde producten verpakkingsvrij kunt kopen. In ongeveer een halfjaar tijd hebben Nicky en haar zus de overgang naar vrijwel afvalvrij gemaakt. Dus geen plastic boterhamzakjes, voorverpakte koekjes of wegwerpkoffiebekers meer…

Verander de wereld, begin…

Als je zelf ook minder afval wilt maken, dan kun je beginnen met simpele dingen als het weigeren van plastic tasjes en zakjes in winkels en je eigen flesje en beker meenemen. Daarnaast kun je overgaan op tandenborstels van bamboe en zogenaamde ‘safety razors’ in plaats van plastic wegwerpscheermesjes. Emma + John laat zien hoe je van je shampoo tot en met je kleding minder afval kunt maken.

Heb je wel zin in een concrete uitdaging? Dan kun je meedoen aan het Pasticdieet en een maand lang geen plastic wegwerpproducten (en verpakkingen) gebruiken. Als je je aanmeldt op de site, ontvang je elke week tips, inspiratie en uitdagingen in je mailbox om het dieet met gemak door te komen.