Plastic Whale vist al vijf jaar binnen het net 

Heb jij al wel eens naar plastic gevist?
11-07-2016

Afbeelding: Plastic Whale

Plastic Whale begon vijf jaar geleden als de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Een social enterprise met een missie: ‘s werelds wateren plasticvrij maken door waarde te creëren met plastic afval. Ze begonnen met een échte designersloep gebouwd van meer dan 10.000 gerecyclede plastic flessen uit de Amsterdamse grachten. Ondertussen is de plastic vloot uitgebreid en zijn ze nóg een onderneming gestart. We spraken oprichter Marius Smit over zijn prachtige projecten. 

Een terugblik

"Ik ben Plastic Whale 5 jaar geleden gestart met een uitdaging: het bouwen van een boot van plastic afval. Daarbij nodigde ik iedereen uit om mij te helpen, want ik had nog nooit een boot bestuurd, laat staan gebouwd. En ik wist niets van plastic. Sindsdien is mijn leven radicaal veranderd, in alle opzichten. Duizenden mensen hebben inmiddels een bijdrage geleverd en zijn we inmiddels de eerste professionele plastic fishing company ter wereld met een vloot van 7 sloepen gemaakt van Amsterdams Grachtenplastic."

Amsterdam en Rotterdam

"De activiteiten in Rotterdam zijn net opgestart, maar de eerste events zijn daar ook al georganiseerd. Er is daar een erg gedreven team bezig om meer en meer mensen te betrekken. Zij worden met veel enthousiasme door de lokale bewoners, ondernemers en overheid ontvangen, dus dat belooft veel. Rotterdam is natuurlijk een hele andere stad dan Amsterdam en dat maakt het juist zo leuk. Het maritiem district en de rivier de Rotte zijn prachtig en erg verrassend. "

WasteBoards

"WasteBoards zijn skateboards gemaakt van plastic doppen. Met WasteBoards richten we ons op een jong publiek. We hebben een Mobiele Board Bakery waarmee we op diverse grote festivals staan. We zamelen de doppen in van het festival en bakken daar ter plekke WasteBoards van. Zo willen we een hele tour starten, langs diverse festivals in Nederland, Europa en de wereld. De grotere ambitie is om op verschillende plekken in de wereld WasteBoard Bakkerijen te starten, zodat we lokaal het plastic probleem kunnen aanpakken en tegelijkertijd de lokale economie kunnen stimuleren. Hoe cool is het om een skateboard van plastic afval uit Rio de Janeiro te hebben?"

Toekomstdromen

"Onze plannen voor de nabije toekomst richten zich in eerste instantie op Amsterdam en Rotterdam. Daar groeien we erg hard en kunnen we nog heel veel werk verrichten. Maar ik ben ook al bezig met internationale plannen. We krijgen iedere dag weer persaandacht en email van over de hele wereld. Van mensen die ter plekke ook het probleem willen aanpakken zoals wij dat doen. Bovendien hebben we internationale sponsoren die op andere plekken in de wereld projecten met ons willen opstarten. Kortom, genoeg te doen!"

 

Wil jij ook wel eens plasticvissen met Plastic Whale? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Klik hier voor meer info over WasteBoards.