Plastic
Duurzaam wonen

Plastic Whale maakt meubilair van grachtenplastic 

Vergader jij straks aan een tafel van opgevist plastic uit de Amsterdamse grachten?
07-03-2018 - door Jessie
De boardroomtable en stoelen van Plastic Whale. Foto: Plastic Whale

De boardroomtable en stoelen van Plastic Whale. Foto: Plastic Whale

Na een aantal sloepen stort Plastic Whale zich nu op een nieuwe toepassing: kantoormeubelen van opgevist Amsterdams plastic afval. Marius Smit, oprichter van Plastic Whale, bedacht het idee voor de kantoormeubelen tijdens een lunch op kantoor en maakte met behulp van Vepa, Nederlands grootste bedrijfsmeubelmaker een unieke meubelcollectie.

Doordat het team van Plastic Whale is gegroeid, pasten niet alle medewerkers meer aan de lunchtafel. Dat bracht Marius op het idee van een nieuwe toepassing voor het opgeviste plastic afval: van grachtenplastic naar boardroomtafel! In één tafel zitten zo’n duizend petflessen verwerkt, waardoor Plastic Whale nog meer impact kan maken met het opgeviste grachtenplastic. Daarnaast zit op ieder meubelstuk statiegeld, om te voorkomen dat de meubels na gebruik bij het grofvuil belanden.

Boardroomtable © Plastic Whale

Foto: Plastic Whale

Van kop tot vin

De ontwerpen zijn geïnspireerd op – hoe toepasselijk - de walvis. Denk aan bijzondere tafelpoten, vin-achtige rugleuningen en lampen met de vorm van pokken op de huid van de walvis (klinkt niet echt aantrekkelijk, maar de lampen zijn heel mooi!). Hiervoor schakelde Marius ontwerpbureau Lama Concept in. Samen met Vepa maakten zij de iconische items. Momenteel bestaat de collectie uit een vergadertafel, vergaderstoel, lamp en paneel. Je kunt de meubels hier zien! 

Stoel © Plastic Whale

Foto: Plastic Whale

Op de juiste koers

Zo zijn de meubels een nieuwe stap in de missie van Plastic Whale. ASN Bank maakte de eerste boot om plastic op te vissen mogelijk – en daarna ging het bedrijf als een speer. De eerste 'professionele plastic fishing company' ter wereld wil de wateren plasticvrij maken. Toeristen en bedrijven kunnen tegen betaling plastic uit de Amsterdamse grachten vissen. 

Meer lezen:

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.