Klimaat
Plastic
Zero waste

Plastic is overal (en dit is de impact) 

Er is geen plek ter wereld meer plasticvrij. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om plasticvervuiling tegen te gaan.
17-05-2019 - door Jessie
Plastic is overal...

Plastic is overal...

Het verhaal begint een beetje gek: de Amerikaanse avonturier en miljonair Victor Vescovo heeft op 28 april 2019 het record van de diepste duik met een bemande onderzeeër ooit gebroken, op de bodem van de Marianentrog. En daarbij schrijft hij niet alleen geschiedenis, maar helpt hij ook de oceaanwetenschappers verder. Op 11 kilometer diepte vond Vescovo namelijk onder andere een plastic tas en snoepverpakkingen.

Plastic in onze oceanen

Het is niet de enige plek waar plastic gevonden is. Sterker nog: er is geen plek ter wereld meer plasticvrij, meldden wetenschappers. Ook gaat de miljonair onderzoek doen naar microplastics in de lichamen van de dieren die hij daar aantrof. Microplastics zijn piepkleine deeltjes plastic van ongeveer 5mm doorsnee, die in het water terechtkomen doordat grote stukken plastic afbreken onder invloed van (UV)straling. Zo komt plastic overal terecht: zelfs in ons bier, in de lucht en in zeezout. En dat heeft enorm veel invloed. Scientias meldde dat de Prochlorococcus, een bacterie in de oceaan die voor 10% van onze zuurstof zorgt, in de problemen raakt door plastic in zijn leefgebied. Zo tast het dus ook onze eigen lucht aan.  

Plastic in je maag

Niet alleen in de oceanen, maar ook op je eigen bord vind je plastic terug. Onderzoekers aan de University of Victoria in Canada ontdekten dat de gemiddelde Noord-Amerikaan zo'n 70.000 tot 120.000 partikeltjes per jaar binnenkrijgt! En wanneer je op vaste basis water uit een plastic flesje drinkt, kun je hier nog zo'n 90.000 partikeltjes bijtellen. 

De laatste ontwikkelingen op plasticgebied

Gelukkig zorgen ontdekkingen als deze ervoor dat steeds meer mensen, bedrijven en overheden besluiten om iets aan het plasticprobleem te doen. Albert Heijn doet momenteel een proef met minder plastic op de groentenafdeling, PLUS stopt met de verkoop van plastic wegwerpbekers (hoewel de alternatieven ook niet van supersterke kwaliteit zijn) en in Montreal zijn plastics voor eenmalig gebruik verboden voor alle horeca en winkels. In Schotland heeft Zero Waste Scotland ervoor gezorgd dat 90% van alle verpakkingen (plastic, glas en blik met statiegeld) weer ingeleverd moet worden. En ook worden er steeds meer alternatieven voor plastic gezocht: zoals een patatbakje van zetmeel en verpakkingen van zeewier

Zelf iets doen tegen plastic

Natuurlijk kun je ook zelf als consument aan de slag met het verminderen van je plastic. Laat je inspireren door deze Nederlanders die al tegen plastic strijden, ga aan de slag met micro-recycling, neem je badkamer eens onder de loep en was je kleding in een waszak die microplastics vangt. Moeite met kiezen? Begin eens met deze tips voor minder plastic: 

  • Haal je brood bij de bakker in een katoenen broodzak. Hier kun je je brood ook in invriezen.
  • Vervang je wegwerpwattenschijfjes voor herbruikbare exemplaren van stof.
  • Wattenstaafjes? Die koop je zonder plastic houdertje. Kies voor bamboe of karton. 
  • Kijk eens naar je kleding: was kleding met polyester, nylon of fleece koud en eventueel in een waszak. 
  • Bekijk de documentaire A Plastic Ocean op Netflix voor meer inspiratie. 
Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.