Plastic: het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn 

Hoe zit dat nou echt: plastic recycling
29-10-2015
Foto: Anja Osenberg

Foto: Anja Osenberg

Zo reduceren we samen plastic afval

Alles lijkt tegenwoordig ingepakt met plastic. In de supermarkt vliegen de plastic verpakkingen ons om de oren. Alles zit er in gewikkeld: van groente tot vlees, van boterhammen tot bossen bloemen. Eenmaal bij de kassa gaan de plastic tasjes als warme broodjes over de toonbank, om thuis weer één voor één bij het afval terecht te komen. Sommige huishoudens hebben naast de afvalbak en oud-papierbak een zak voor plastic afval staan. Maar wat is het nut van al dat plastic scheiden? En hoe kunnen we met elkaar zorgen dat er minder plastic afval gebruikt wordt? Wij zochten het uit.

Jaarlijks 50 kilo plastic afval per huishouden

“Er zijn helaas nog steeds mensen die geloven dat plastic afval scheiden zinloos is. Ze denken dat alles uiteindelijk toch weer bij elkaar komt of dat het duurder is om het apart in te zamelen.” Aan het woord is Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal. Deze fabel ontkracht ze met alle liefde. De voordelen zijn volgens haar namelijk heel simpel: “Ten eerste is het een kostbare rotklus om alles achteraf uit elkaar te gaan peuteren. Daarnaast is de kwaliteit van het plastic beter als het gescheiden wordt ingebracht. Grondstoffen kunnen op deze manier veel efficiënter worden gerecycled.”In Nederland zorgen we jaarlijks voor ruim 500 kilo afval per persoon, waarvan 50 tot 60 kilo uit plastic verpakkingen bestaat. Hoewel het gewicht van plastic relatief meevalt, levert het in volume het meeste afval op. Dat merk je snel als je plastic scheidt: je vuilniszak met restafval is veel minder snel vol.

Het grote voordeel van plastic recyclen is dat we geen nieuw plastic hoeven te produceren. Daardoor hebben we minder fossiele grondstoffen nodig en besparen we flink op de uitstoot van C02, vergelijkbaar met het energieverbruik van 100.000 huishoudens, volgens Plastic Heroes, een initiatief van Nederlandse verpakkingsproducenten. Als je 1 boterkuipje recyclet, kan een 60 Watt-lamp maar liefst 6 uur branden. 

Wat gebeurt er met plastic dat je gescheiden inlevert?

Na inzameling gaat het plastic naar een overslagstation in (de buurt van) je gemeente. Hier wordt het materiaal gewogen, gecontroleerd op kwaliteit en zo veel mogelijk verdicht voor transport. Vanaf het overslagstation wordt het plastic vervoerd naar een sorteercentrum. Welk sorteercentrum is per gemeente verschillend geregeld. Zo kan het zijn dat het naar een kleinschalig sorteercentrum in de buurt gaat, naar een sorteercentrum over de grens in Duitsland of naar het grootste sorteercentrum in Nederland: bij Sita in Rotterdam.

In het sorteercentrum worden de zakken machinaal opengescheurd en losgeschud. Het afval gaat over een lopende band en een computer filtert vervuilde items. Veel voorkomende vervuilende materialen die er hier worden uitgefilterd zijn bijvoorbeeld items als papier, karton en aluminiumfolie. Na het opschonen wordt het plastic op soort gesorteerd in vijf verschillende soorten:PET, PE, PP, Folie en Kunststof. De soorten worden apart in balen geperst en aangeboden aan bedrijven voor verdere verwerking. Voor de verwerking wordt het plastic tot snippers vermalen, gereinigd en samengesmolten tot nieuwe grondstof. Daar worden korrels van gemaakt, het zogenaamde granulaat. Dat is de grondstof voor nieuwe producten, zoals jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen.In dit filmpje van DZDZ zie je het hele proces in actie:

.

Maar volgens Vera Dalm kunnen we nog veel meer tegen de plastic afvalberg doen dan afval scheiden.

Voorkomen in plaats van verwerken

“We moeten in de eerste plaats kijken naar wat we in huis halen”, stelt Dalm. Ze vindt dat we ons meer moeten afvragen hoe we dat afval hadden kunnen voorkomen. “We vinden normaal dat er in de winkel wordt gevraagd of we er een tasje bij willen, terwijl het normaal zou moeten zijn dat iemand zelf een tas bij zich heeft. Onze standaard moet veranderen, dat geldt voor zoveel milieugedragingen.”Begin 2016 komt er een verbod op plastic tasjes, maar daarmee zijn we er nog lang niet. De hoeveelheid plastic afval wordt namelijk niet vanzelf kleiner. Enthousiast vertelt Dalm daarom over het project 100-100-100, waarbij honderd gezinnen honderd dagen proberen om honderd procent afvalvrij te leven. Ze werden hierbij geholpen door een online platform waar ze kennis vinden en ervaringen kunnen delen.

Maar ze realiseert zich ook dat de stap naar afvalvrij leven voor veel mensen wel heel groot is. Gelukkig kunnen kleine dingen ook al een positief verschil maken. Zo heeft Milieu Centraal een lijst met tips om afval te voorkomen en een app die helpt met afval scheiden (De Recyclemanager). Wist je dat een pizzadoos helemaal niet bij het oud papier moet, maar bij het restafval?