Plastic Free boodschappen doen in de gewone supermarkt 

Plastic fantastic? Nou nee dus!
10-06-2014
plastic free boodschappen doen

plastic free boodschappen doen

Afgezien van de grondstof (aardolie), het vervuilende productieproces en de rommel die wij ermee maken vind ik het echt een eng idee dat plastic in de oceaan in minuscule deeltjes opbreekt en in onze voedselketen terechtkomt. Als redelijk bewuste boodschapper wilde ik tijdens Zero Plastic Week de lat wat hoger leggen en bij de gewone supermarkt om de hoek boodschappen doen.

Het hielp dat op Tweede Pinksterdag de bio winkels gesloten waren, maar ik was echt benieuwd of je als ‘gewone’ consument plastic een beetje kan ontlopen. Ik had me voorbereid: een boodschappenlijstje met daarop welke producten ik wel en niet dacht te kunnen kopen. Een hele week geen snoep of kaas? Ik kijk er niet naar uit…

Lukt het om in een gewone supermarkt plastic free boodschappen te doen?

Meevallers en tegenvallers

In de supermarkt viel het mee, er was net brood gebakken en de jongen achter de toog wilde best mijn papieren zak gebruiken: ‘Je brood blijft wel minder lang vers hoor.’ Dat is wel jammer, want in m’n eentje krijg ik niet in een dag een half brood op. Op zoek naar zoetigheid koos ik voor Tony Chocolony, geen idee hoe verantwoord het folie om de chocola is, maar de verpakking is papier. Het werd lastig bij zuivel: Arla heeft net als de meeste merken plastic doppen op de verpakkingen, sourcream zit in plastic bakjes, kaas is in plastic folie verpakt. Ook mijn favoriete sappen moest ik laten staan. Ik vond het nu al minder leuk dat plastic free shoppen. Vleesvervangers bleken onmogelijk plasticloos te kopen.Geen idee hoe verantwoord het folie om de chocola is, maar de verpakking is van papier. Telt dat ook?

Waarom is compostable plastic nog niet de norm?!?!???

Groente en fruit kiezen bleek gelukkig redelijk simpel. Al koos ik nu niet voor de peren van Willem en Drees maar van Bio+, die zijn minder lekker en komen van verder (grotere CO2 footprint?) maar hebben een compostable plastic verpakking. Ik verbaasde me over de verschillende soorten compostable plastic: om de paprika zat heel dik en stevig materiaal terwijl om de peren een heel dun ‘krakerig’ zakje zat. Je kan dus op veel verschillende manieren biobased plastic toepassen. Waarom is dit nog niet een standaard verpakkingsmateriaal? Waarom gebruiken we nog steeds plastic als verpakkingsmateriaal? Er zijn zoveel alternatieven.

Eigen reusable verpakking meenemen

De supermarkt vond het ook prima dat ik 3 rode bieten samen afwoog en eenmaal stickerde. De nectarines (niet bio, maar – in my defence – ik heb geen drop en ander snoep gekocht!) mochten ook gewoon in mijn eigen zakje mee. Het is denk ik wel handig om van te voren je eigen tasjes en zakjes in je boodschappenmandje te leggen, want dat rommelen in je tas midden in de winkel staat een beetje raar.

Plastic Free Tuesday

Ging er dan niks mis? Jawel! Ik kocht quinoa van Lassie in plaats van Nature Crops omdat het een kartonnen verpakking had, maar thuis bleek dat er plastic ín de kartonnen doos zat. Wat n onzin dacht ik, bij rijst hoeft dat toch ook niet? Op Instagram kreeg ik veel handige tips van Plastic Free Tuesday:

  • als een kartonnen verpakking gaatjes heeft om een schenkopening te maken zit er geen plastic zak in
  • zelf potjes en zakken meenemen
  • en vooral veel merken en winkels delen met elkaar.

Plastic free: best te doen

Al met al ben ik niet ontevreden over mijn Zero Plastic Week boodschappen: mijn gewone supermarkt heeft al een breed aanbod biologische merken (en steeds meer!) en de medewerkers reageerden heel positief op mijn pogingen zo min mogelijk plastic te gebruiken. En mijn vertrouwde biowinkel is er natuurlijk ook nog. Wil je meer weten over Plastic Free boodschappen doen of raak je dankzij deze week gemotiveerd? Plastic Free Tuesday helpt je op weg! Sluit je aan, deel je foto’s en tips en maak plastic free de standaard #PFT.

Ik ben nog wel echt op zoek naar kokoswater (jum!) zonder plastic in Nederland, heeft iemand tips???