Plastic besparen met je zakdoek  

Hoewel het waarschijnlijk niet het eerste is waar je aan denkt bij plasticbesparing, kun je met een zakdoek meer dan je denkt!

07-02-2017
Zero Waste

Waarschijnlijk heeft je opa hem nog trouw in zijn broekzak zitten: de oude vertrouwde katoenen zakdoek. Hoewel het waarschijnlijk niet het eerste is waar je aan denkt bij plasticbesparing, is het aanschaffen van een (tweedehands) zakdoek toch niet zo’n gek idee. Je kunt er namelijk veel meer mee dan je denkt!

Gewoon doen!

Toegegeven; katoen is niet het meest duurzame materiaal. Het is een dorstig gewas, waar ook nog eens veel pesticiden voor worden gebruikt. Ongeveer 40 procent van alle kleding die wereldwijd wordt geproduceerd is van katoen en een kwart van alle landbouwpesticiden zijn bestemd voor de katoenindustrie. Vooral in ontwikkelingslanden worden deze bestrijdingsmiddelen ingezet, waardoor daar ook de omgeving vervuild raakt.

Toch is het geen slecht idee idee om je katoenen zakdoek te omarmen. Kies een tweedehands exemplaar, zodat er geen kostbaar materiaal weggegooid wordt. Het is immers zonde als er nieuwe grondstoffen moeten worden gebruikt. Dan weet je ook zeker dat je een uniek vintage exemplaar in handen hebt, die je later makkelijk herkent.

Een cadeautje om een cadeautje

Het gebruik van een katoenen zakdoek is volgens een onderzoek van Kassa na 9,5 jaar duurzamer dan papieren zakdoekjes (de plastic verpakking wordt hierbij overigens niet meegerekend). Natuurlijk kun je de zakdoek gebruiken om je neus in te snuiten, maar je kunt er veel meer mee!

Pak bijvoorbeeld eens die mooie fles wijn of lekkere doos bonbons in een katoenen zakdoek in (of check één van onze andere duurzame inpaktips). De Japanse Furoshiki-methode heeft voor ieder voorwerp een handige manier van inpakken. Op YouTube en speciale uitlegwebsites vind je handige stappenplannen.

Van fles tot boek en van kaart tot bos bloemen; alles kan volgens de methode op een handige manier in een stoffen doek worden gewikkeld. Veel stijlvoller (én duurzamer!) dan een rol plastic inpakfolie. Bovendien kan de ontvanger de zakdoek weer hergebruiken voor het volgende cadeautje, óf voor één van de tips hieronder.

Helemaal voor de bakker

Tasje vergeten, maar geen zin in een plastic wegwerpexemplaar? No worries! Een zakdoek tover je in een mum van tijd om tot een handig zakje of tasje voor losse broodjes, snacks of kleine spulletjes zoals kantoorartikelen. Zorg natuurlijk wel dat je een schone zakdoek hebt, dan weet je zeker dat het kassameisje of de bakker niet zal tegenstribbelen. Wil je zeker weten dat je zakdoek groot genoeg is? Koop dan een speciaal ontworpen variant van biologisch katoen.

Rock ’n roll

Rol een besteksetje in je zakdoek, knoop het vast en stop het in je tas. De ideale zero waste voorbereiding! Een besteksetje in je tas is ideaal voor een spontane picknick of lunch to go! Extra handig: je kunt de zakdoek ook direct als servet of placemat gebruiken, of er je broodjes en snacks (zie hierboven) in halen. Kortom: een supercompacte plasticvrije ‘zero waste to go’ kit dus.

Schoon genoeg van keukenrol

Je zult niet de enige zijn die er schoon genoeg van heeft om iedere keer nieuwe in plastic verpakte keukenrol, schoonmaakdoekjes en microfiber mop te kopen. De simpelste oplossing? Haal deze items gewoon niet meer in huis!

Een katoenen zakdoek (of een in stukken gescheurde oude versleten handdoek, spijkerbroek of kussensloop) is een prima herbruikbaar alternatief. Gebruik water en een beetje baksoda en azijn om alles goed af te nemen. Het huishouden wordt er helaas niet leuker door, maar wél duurzamer en goedkoper.

Heb jij nog tips om je zakdoek op een creatieve manier te (her)gebruiken?

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.