Groene stad
Lifestyle
Natuur

'Plantenbaden' is dé nieuwe trend 

De boeken over bosbaden liggen op ieder station en afgelopen week kon je zelfs ‘plantenbaden’ in de stad
29-10-2018 - door Jessie
Photo by Oziel Gómez on Unsplash

Photo by Oziel Gómez on Unsplash

Midden in Amsterdam vond je afgelopen maand een ‘Plant Bathing Studio’. Een wat? Een plek vol planten waar je direct zen van wordt. In plaats van een echt bad nemen dompel je je om in de natuur. Die trend, forest bathing, wordt in het Japans ook wel ‘Shinrin-yoku’ genoemd.

Helemaal zen in de natuur

Natuurlijk kun je met een meditatie-app op je telefoon in de kantoortuin gaan zitten en hopen dat je tot rust komt, maar volgens de Japanners heb je échte natuur nodig om te kunnen ontspannen. De wellness-wijsheid ‘Shinrin-yoku’, wat letterlijk ‘baden in het bos’ betekent is dat hét recept voor gezondheid en geluk. De gedachte erachter is eigenlijk ook wel vrij simpel, en ken je misschien wel van die keer dat je op een zondag spontaan besloot uit te waaien op het strand. Door in de natuur te zijn, en te ‘bosbaden’, vertraag je, en open je zintuigen bewust.

Foto: Savs via Unsplash

Foto: Savs via Unsplash

Shinrin-yoku: bewust vertragen 

Het gaat dus niet om een wandelingetje in het bos, en je hoeft ook niet ineens je baan als marketeer op te zeggen om boswachter te worden. Een bewust langzame wandeling waarbij je diep ademhaalt en heel langzaam loopt doet namelijk al wonderen. Één van de bekendste experts op het gebied van Shinrin-yoku, Qing Li, heeft inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat dat de NK-cellen in je bloed activeert. Deze Natural Killer Cells spelen een grote rol in ons immuunsysteem en zijn daarom een goede gezondheidsbooster. Uit het onderzoek van Li bleek ook dat bomen esentieel zijn: een lange wandeling door de stad had bijna geen effect op de activiteit van de cellen.

Bosbaden in de stad

Hier heb je overigens niet per se een groot bos voor nodig. Ook in een park met veel bomen of thuis of op kantoor kun je je omringen door (echte) natuur. Dat is zeker in de herfst en winter een goed idee, omdat planten goed zijn voor de luchtvochtigheid. Of in de stad, in een speciale studio. De eerste Plant Bathing Studio was een pop-up concept van Mooiwatplantendoen.nl, maar heeft potentie om uit te groeien tot iets blijvends. Deze ondernemers lieten al zien dat werken in de natuur ook heel winstgevend kan zijn, dus pak jij dit idee verder op? Voor 1 euro kon je 5 minuten in je eentje baden in het groen én kreeg je een plant mee naar huis. Waarschijnlijk is Li daar niet zo superenthousiast over, want volgens hem moet je ongeveer vier uur over een wandeling van vijf kilometer doen. Maar voor de stadsmens met haast is dit in ieder geval een goede stap! En als je nou helemáál geen tijd hebt, kun je altijd nog elke dag vijf minuten naar dit filmpje van de Association of Nature and Forest Therapy staren en volledig ontspannen. Adem in..... en uit.... 

Meer inspiratie waar je zen van wordt

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.