Biodiversiteit
Groene stad
Lifestyle
Duurzaam wonen

Planten die de luchtvochtigheid verhogen  

Deze planten houden de luchtvochtigheid in je huis op orde. Goed voor je gezondheid en vooral erg mooi.
06-04-2018 - door Maartje
Deze planten zorgen voor een gezond binnenklimaat

Je hebt het in de winter waarschijnlijk weer gemerkt, doordat de verwarming overal aanstaat en onze huizen en kantoren goed zijn geisoleerd wordt de lucht binnen erg droog. Planten helpen de luchtvochtigheid te verhogen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Wij hebben op een rijtje gezet welke dit het allerbeste doen!

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%, is deze in jouw huis hoger of lager dan kun je problemen krijgen met je gezondheid. Bij droge lucht kun je last krijgen van je luchtwegen, een droge huid en kunnen virussen zich sneller verspreiden. Bij té vochtige lucht kan er schimmelvorming ontstaan en ook dat is niet gezond. Je kunt de luchtvochtigheid in je huis meten met een hygrometer, die zijn al te koop vanaf €7,-.

5 planten die de luchtvochtigheid vergroten

Om de luchtvochtigheid in je huis te vergroten kun je uiteraard van die good old waterbakjes aan je verwarming hangen maar je kunt ook meer planten in je huis zetten! Alle planten geven zuurstof en vocht af aan de lucht maar deze vijf doen dat nog nét een tikje meer:

1. de Areca Palm of Goudpalm

Deze tropische plant is een geweldige luchtbevochtiger, zo 'zweet' hij maar liefst een liter water per dag uit! Daarom houdt hij zelf ook wel van een slokje. Geef deze plant dan ook regelmatig (2 a 3x per week) een beetje lauwwarm water, zorg ervoor dat de aarde vochtig (niet nat) blijft en zet hem op een plek neer waar hij wel veel licht krijgt maar niet direct in de zon staat te bakken. Daar is hij dan weer geen fan van. Oh, en af en toe een beetje sproeien voor het beste resultaat.

De areca palm of goudpalm De Areca palm, foto met dank aan Mooiwatplantendoen.nl

2. de Krulvaren

Ook de krulvaren komt oorspronkelijk uit het oerwoud waar hij graag op een vochtige schaduwplek groeit. Zet deze plant dus niet in direct zonlicht en ook niet pal boven de verwarming. Ook je varen geef je 2 à 3x per week water maar zorg er wel voor dat de bovenste laag aarde niet te nat wordt want anders gaan zijn wortels rotten.

3. de Lepelplant

Het zal je niet meer verbazen maar ook de stijlvolle lepelplant komt oorspronkelijk uit de tropen. Hij houdt van veel water dus deze plant moet je twee keer per week water geven, niet op de tocht zetten en af en toe verwennen door hem te besproeien met de waterspuit. Verwijder de uitgebloeide bloemen en verpot hem als de wortels boven de aarde uitkomen, dan heb je een blije plant die veel vocht afgeeft aan de lucht!

De lepelplant De Lepelplant, foto met dank aan Mooiwatplantendoen.nl

4. de Aglaonema

Deze plant staat bekend om zijn mooi getekende bladeren en steelt zo de show in huis. Ook de Aglaonema gedijdt prima in de schaduw en wordt erg blij van een wekelijkse douche met de plantenspuit. Geef hem een keer per week een flinke hoeveelheid water en plaats deze beauty niet op of nabij de verwarming maar wel in de buurt van wat andere planten.

5. de Graslelie

Deze plant is een echte overlever en niet snel stuk te krijgen. Gewoon een keer per week water geven en op een lichte plek zetten zonder al teveel direct zonlicht. Vergeet je hem een weekje water te geven dan is het geen ramp (liever niet natuurlijk) en de plant maakt zelf nieuwe scheuten die je zo af kan knippen en in de grond kunt zetten. Voor je het weet heb je dus een huis vól met luchtverbeterende graslelies.

TIP: Wat trouwens ook helpt is om je planten in een groepje bij elkaar te zetten, daar worden de planten blij van waardoor ze nog beter hun belangrijke werk kunnen doen.

Planten die de lucht zuiveren

Dat planten goed zijn voor de lucht in huis is dus geen nieuws meer. Maar wist je dat ze ook schadelijke stoffen uit de lucht kunnen halen? In 1989 onderzocht de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de invloed van planten op de omringende luchtkwaliteit. Zij concludeerden dat alle planten frisse lucht afgeven aan hun omgeving, maar dat er een aantal planten zijn die ook schadelijke stoffen als benzeen en formaldehyde uit de lucht kunnen filteren. 

De Sanseveria of Vrouwentongen  De Sanseveria, foto met dank aan Mooiwatplantendoen.nl

Deze planten zijn volgens de NASA Clean Air Study uitstekende luchtzuiveraars:

  • Klimop (Hedera helix)
  • Graslelie (Chlorophytum comosum)
  • Aglaonema
  • Bamboepalm (Chamaedorea seifrizii)
  • Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata)
  • Monstera of Gatenplant (Philodendron)
  • Drakenplant of Drakenbloedboom (Dracaena)
  • Treurvijg (Ficus benjamina)
  • Gerbera (Gerbera jamesonii)
  • Chrysant (Chrysanthemum × morifolium)

Monstera en drakenbloedboom Zo ga je lekker met het binnenklimaat in je huiskamer!

Volgens NASA heb je minstens één plant per tien vierkante meter nodig om de lucht in huis of op kantoor te zuiveren. Daarnaast kun je dus met een hygrometer zien hoe je planten bijdragen aan de luchtvochtigheid in huis.

De meeste van de in deze blog genoemde planten kun je trouwens online kopen bij Voor de Wereld van Morgen ondernemer Sprinklr. Via hun app krijg je verzorgingstips en de planten worden, lekker makkelijk, bij je thuisbezorgd!

Echt groene ondernemers

In onze community hebben we veel ondernemers die zich bezighouden met planten en groen. Zo noemden we Sprinklr al die (biologische) planten voor binnen én buiten bij je thuisbezorgd en een app ontwikkelde met verzorgingstips. Zo blijven ook jouw planten in leven.

De ondernemers van Wilde Wand ontwikkelden een mobiele roomdivider vól met planten voor op kantoor of gewoon lekker thuis. Ook zeker even het bekijken waard! Micky van Rooftop Revolution heeft een missie om alle daken in Nederland te vergroenen en dat ziet er erg tof uit. Ben jij ook een groene ondernemer? Sluit je dan aan bij onze community, dan helpen we jouw groene business groeien.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!