Eten en drinken
Plastic
Zero waste

Pieter Pot bezorgt verpakkingsvrije boodschappen bij jou thuis! 

Pieter Pot gaat de wereld veroveren met online verpakkingsvrije boodschappen.
08-01-2020 - door Jessie
Martijn en Jouri van Pieter Pot

Martijn en Jouri van Pieter Pot

Het is nog niet zo heel lang geleden dat we schreven over Puur Bezorgd; de online verpakkingsvrije bezorgdienst. Inmiddels is Puur Bezorgd veranderd in de naam Pieter Pot, maar blijft het concept hetzelfde: Pieter Pot levert verpakkingsvrije boodschappen bij jou op de stoep. Bestellen van jouw zero waste boodschappen gaat super eenvoudig online. Wij spraken initiatiefnemer Jouri over de plannen van Pieter Pot. 

Nieuwe naam, zelfde concept

"Pieter Pot straalt plezier uit, dat motiveert om samen van het leven een feestje te maken", vertellen Martijn, Attila en Jouri op hun website. Bij Pieter Pot krijg je boodschappen thuisbezorgd in glazen potten, die je weer kunt meegeven aan de bezorger als ze leeg zijn. Online verpakkingsvrij boodschappen doen dus. "Wij dachten eigenlijk direct aan de melkman van vroeger. Die bracht melk in glazen flessen thuis en nam de lege flessen ook weer mee terug. Op deze circulaire manier gaat Pieter Pot nu eigenlijk ook te werk.".

De naam werd niet 'zomaar' gewijzigd. "We ontdekten uit consumentenonderzoek dat de naam voor sommigen enigszins 'activistisch' over kwam. En dat is niet ons doel", vertelt Jouri. "Om tot een nieuwe naam te komen hebben we een aantal brainstormsessies gedaan met ontwerpers, copywriters en een bedrijf dat gespecialiseerd is in merknaamontwikkeling. Uit honderden opties kwam Pieter Pot naar voren". Ook de stijl van de site en het merk is in een fris nieuw jasje gestoken. "Het dynamische ontwerp en de verschillende vrolijke kleuren zorgen ervoor dat Pieter je blijft verassen en verpakkingsvrij boodschappen doen een feestje is.".

Verpakkingsvrije boodschappen in het hele land bezorgd

De afgelopen periode hebben de ondernemers keihard gewerkt om groeikapitaal op te halen. Dit deden Jouri en Martijn onder andere met een crowdfundingcampagne en door het aanvragen van een subsidie bij CityLab 010. Dankzij de crowdfundingcampagne, die uiteindelijk 195% van het doelbedrag (293.432 euro) ophaalde, kan Pieter Pot nu in heel Nederland gaan leveren. "In de steden gaat Cycloon fietskoeriers de bezorgingen per bakfiets bezorgen en in de buitengebieden werken we samen met UPS en PostNL".

Overigens moet je nog wel even wachten, er zijn al zoveel bestellingen geplaatst dat het even duurt voor er weer vrije plekken komen. Je kunt je alvast wel aanmelden voor een bezorging bij jouw thuis via de website

Pieter Pot Jouri

Is verpakkingsvrij boodschappen bezorgen duurzaam?

Dit is misschien wel de meestgestelde vraag aan Jouri en Martijn. "We hebben berekeningen laten maken door een extern bureau. Daaruit bleek dat, zelfs als je in the middle of nowhere woont en de bezorgingen niet met een elektrisch busje gedaan kunnen worden, je CO2 voetafdruk nog steeds lager is dan wanneer je al je boodschappen verpakt zou kopen in de lokale supermarkt. Zélfs als die boodschappen in gerecycled karton zouden zitten! De negatieve impact van wegwerpverpakkingen is veel groter dan de besparing die herbruikbare verpakkingen oplevert - en dan het vervoer dat rijdt voor meerdere adressen". 

Samenwerken met sociale werkplaatsen

Een verandering waar de oprichters bijzonder trots op zijn is de samenwerking met twee sociale werkplaatsen in Schiedam en Rotterdam. "Om te groeien hebben we lang nagedacht over een eigen grote werkplaats, maar wat is er mooier dan nuttig en waardevol werk creëren voor een sociale werkplaats! Dit betekent dat zowel het vullen, schoonmaken en inpakken gedaan zal worden door (getrainde en gecertificeerde) sociale werkers.". De sociale werkplaats StroomOpwaarts in Schiedam gaat voor het vullen zorgen en het inpakken van de bestellingen gebeurt bij Robedrijf in Rotterdam. 

Het huidige vulstation van Pieter Pot

Niet duurder dan de Albert Heijn

Pieter Pot hanteert dezelfde prijzen als een reguliere supermarkt, zoals bijvoorbeeld Albert Heijn. Bovendien wil Pieter Pot uiteindelijk van elk product een biologische en niet-biologische variant in het assortiment hebben. Daarnaast kijken Jouri, Attila en Martijn ook steeds naar de manier waarop zij hun producten aangeleverd krijgen. Nu is dat vaak nog in grote 20 kilozakken van papier, maar in de toekomst willen zij de dispensers direct laten vullen bij de producent.  "Daarvoor hebben we maar één ding nodig", vertelt Jouri: "klanten. Hoe meer klanten we hebben, hoe groter we kunnen inkopen en hoe meer onderhandelingsgewicht we hebben naar leveranciers en producenten toe". 

De boodschappen worden bezorgd met de bakfiets

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.