Sociaal

Pay it forward: doe iets aardigs voor een ander 

Kende jij deze initiatieven al?
16-02-2017

Afbeelding: Geef Café

In de film Pay it Forward ontwerpt een klein ventje een verdacht slim systeem waarin iedereen een goede daad doet voor een ander. Hij stelt dat als iedereen dat zou doen, de wereld er een stuk gezelliger en mooier uit zou zien. Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens. Daarom zijn we ook fan van projecten en initiatieven waarmee je iets aardigs kunt doen voor een ander. Bijvoorbeeld door een onbekende te trakteren op een warme maaltijd, iemand letterlijk en figuurlijk in het zonnetje te zetten of door iemand blij te maken met iets simpels als een lief kaartje. We zetten een paar inspirerende voorbeelden voor je op een rijtje.

 

Trakteer een ander op een kopje koffie of een warme maaltijd

Uitgestelde koffie is een heel simpel systeem, waarbij je van tevoren een kop koffie koopt voor iemand die het niet kan betalen. Je weet dus nooit voor wie je precies bestelt. Het hoeft natuurlijk ook niet per se een kop koffie te zijn, maar het mag natuurlijk ook een andere (warme) drank zijn, een broodje of een lekkere maaltijd. Deze prachtige traditie is begonnen in Napels maar heeft zich in de afgelopen jaren in een rap tempo over de wereld verspreid.

GEEF is een restaurant volgens het “pay as you can” principe. Je kunt hier van gezonde en lekkere maaltijden genieten en zelf bepalen wat je daar voor betaalt. Het maakt bij hen niet uit als je wat minder te besteden hebt: je betaalt gewoon wat jij kunt missen. Hierbij speelt vertrouwen een grote rol. Zij vertrouwen er op dat iedereen eerlijk geeft en ontvangt. Stel dat iemand juist wat meer te besteden heeft, dan kan diegene ook een kopje koffie of een maaltijd geven aan iemand die het wat minder breed heeft. Daarnaast mag je ook als vrijwilliger komen helpen.

Deel licht en energie met mensen over de hele wereld

WakaWaka wil levens over de hele wereld helpen te verbeteren. Dat doen ze o.a. met hun WakaWaka light: de meest efficiënte solar-lamp ter wereld. De lamp geeft met de energie van één dag zonlicht tot 80 uur aan veilig licht! Als je een WakaWaka koopt, help je zonne-energie toegankelijk te maken voor families in gebieden zonder toegang tot elektriciteit. Zo hebben we bijvoorbeeld WakaWaka’s gegeven aan vluchtelingen uit Syrië, ex-kindsoldaten in Nigeria, maar ook aan slachtoffers van natuurrampen zoals de aardbeving in Nepal. Met de WakaWaka hebben ze ’s avonds licht om te koken, te lezen en te babbelen en stroom om hun telefoons op te laden om contact te houden met hun geliefden. 

ONEforONE wil zoveel mogelijk rechtstreekse ontwikkelingshulp bieden. Als je een product van hen koopt in Nederland, dan help je iemand anders aan een zelfde soort product. Als je bijvoorbeeld een waterfles koopt, dan zorg je er ook voor dat iemand een leven lang schoon drinkwater krijgt. Daarmee bespaar je dus niet alleen het milieu door voortaan kraanwater te drinken, je draagt ook gelijk een steentje bij aan een betere wereld. Via ONEforONE kan je trouwens ook overstappen op groene energie van Greenchoice. Als je dat doet zorg je er gelijk voor dat iemand in Afrika ook gebruik kan maken van zonne-energie. 

Doneer een geit of een menstruatiecup

Oxfam Novib zet zich in voor een wereld zonder armoede en met gelijke kansen voor iedereen. Via hun site kan je hele originele cadeaus uitzoeken. Je dierbare krijgt dan een mooie kaart en het échte cadeau gaat naar iemand anders. Zo kan je bijvoorbeeld een klimaattraining voor boeren geven, zodat boeren meer leren over klimaatverandering en beter omgaan met extreme droogte en overstromingen. Een ander mooi cadeau is een studiebeurs voor een meisje, zodat ze een goede opleiding krijgt en een kans om te werken aan een mooie toekomst. Verder kan je kiezen uit een hoop andere cadeaus, zoals bijvoorbeeld een kip, varken of geit.

De Groene Cup is de eerste herbruikbare menstruatiecup uit Nederland. Dat is goed nieuws, want er zijn steeds meer vrouwen die hun maandverband en tampons willen inruilen voor een menstruatiecup. Een menstruatiecup is een cup waarmee je inwendig bloed kunt opvangen. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd, maar een menstruatiecup is niet alleen goedkoper dan normale tampons maar ook veiliger en duurzamer. Voor elk verkocht exemplaar wordt er ook eentje gedoneerd aan een meisje of vrouw die er door omstandigheden zelf geen een kan kopen, maar er wel eentje kan gebruiken. Deze donatie is inbegrepen bij de aanschafprijs. 

Geef je spullen weg in een minibieb, weggeefwinkel of tijdens een ruilfeestje

Natuurlijk zijn er nog een hoop andere gave initiatieven waarmee je iets aardigs kunt doen voor een ander. Zo kan je anderen bijvoorbeeld blij maken met jouw overbodige spullen via weggeefwinkels, deelhoeken, minibiebsmini voorraadkastjes of tijdens een kledingruilfeestje. Wil je liever een stukje aandacht, een mooi verhaal of een lekker gerecht met iemand delen? Dan kan je iemand een kaartje sturen via PostCrossing of Omapost of een potluckdinner organiseren in de buurt. Opties genoeg!