Eten en drinken
Groene stad
Natuur

Parijs krijgt 's werelds grootste dakboerderij 

In 2020 opent in Parijs de grootste dakboerderij ter wereld! Maar liefst 14.000 vierkante meter vol met groente en fruit.
28-08-2019 - door Maartje

Foto: Valode & Pistre Architectes Atlav AJN

De Franse metropool wordt steeds groener dankzij enkele indrukwekkende architectuur projecten. Zo verrijst in 2023 het prachtige verticale bos Mille Arbres in Parijs en realiseert de stad in 2020 al de grootste dakboerderij ter wereld. Maar liefst 14.000m2 vol met groente én fruit!

Er wordt al hard gewerkt aan de boerderij, deze wordt geplaatst op een dak in het zuid-westen van het Parijse 15e arrondissement. De initiatoren willen ruim 30 verschillende soorten groenten en fruit op biologische wijze kweken. Ze verwachten hiermee in het hoogseizoen zo'n 1.000 kilo voedsel per dag te kunnen produceren!

Stadslandbouw voorziet Parijzenaren van biologisch eten

Initiator van de dakboerderij is Agripolis dat stadslandbouwprojecten realiseert en ook een een kleinere daktuin in Parijs beheert. Oprichter Pascal Hardy vertelt aan The Guardian: "Onze verse producten zijn bedoelt voor de lokale bewoners. We willen het bij hun in de keuken krijgen via onder meer directe verkoop, winkels, voedselboxen en restaurants."

Aardbeien oogsten op een andere daktijn van Agripolis

"En doordat we geen pesticiden of chemicalieën gebruiken, levert onze boerderij ook een positieve bijdrage aan de biodiversiteit van de stad!" voegt Hardy daar aan toe. De boederij zal worden onderhouden door 20 tuinders en biedt Parijzenaren tevens de kans om hun eigen groenten en fruit te verbouwen.

Verticaal tuinieren vermindert CO2

De dakboerderij zal gebruik maken van een nieuwe landbouwtechniek: aeroponic, verticale groei. Een systeem dat geen pesticiden vereist maar ook geen grond en gebruik maakt van een gesloten watersysteem. Deze techniek is een van de moderne landbouwmethoden die nu overal ter wereld worden uitgetest.

De verticale groeitechniek is efficiënt en milieuvriendelijk

Stadslandbouw vindt ook al in Nederland plaats, bijvoorbeeld op het Rotterdamse DakAkker, bij Duurzame Kost in Eindhoven en GrowX in Amsterdam. 

Zelf groente verbouwen of je dak vergroenen

Wil je zelf ook aan de slag met het verbouwen van je eigen eten of het vergroenen van je dak? Mooi, lees dan eerst even onze tips & tricks.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!