Parijs heeft creatieve oplossing voor wildplassen 

Parijs komt met eco-friendly oplossing voor wildplassen
19-03-2017
Uritrottoir in Parijs

Uritrottoir in Parijs. Bron: faltazi.com

Wildplassen, een hardnekkig probleem waar veel steden mee kampen. Maar hoe kan je dit probleem omtoveren tot een positieve bijdrage aan het milieu in de stad? Parijs doet dit door letterlijk de bloemetjes buiten te zetten.

Eco-friendly straaturinoirs

Openbare urinoirs zijn meestal niet de mooiste stukjes straatmeubilair die een stad kent. Sterker nog, vaak zorgen ze voor stank, hoge schoonmaakkosten en zijn ze niet erg fraai vormgegeven. Maar Parijs komt nu met de Uritrottoir als oplossing voor dit probleem: straaturinoirs met een miniatuurtuintje erbovenop. Vanbinnen zijn de urinoirs gevuld met houtsnippers of stro om het vocht op te nemen. Later kan dit gebruikt worden als natuurlijke mest.

Deze progressieve toiletten ruiken niet alleen een stuk minder vies, daarnaast zien ze er ook nog eens een stuk leuker uit. En als klap op de vuurpijl is dit alles goed voor het milieu! Wat is nu een betere oplossing dan dit, om wildplassen tegen te gaan.

Andere creatieve oplossingen

De makers van Uritrottoir zijn niet de enige die op een slimme manier over overtollige ontlasting hebben nagedacht. Het Kringlooptoilet zet de ontlasting van festivalgangers om in energie en compost. Onderneemster Jalila Essaidi gaat nog een stapje verder. Met haar bedrijf Mestic zet zij dierlijk mestafval om tot bioplastic, -papier en -textiel. Afgelopen juni organiseerde ze zelfs een modeshow met kleding gemaakt van koeienpoep (zie afbeelding)!

Modeshow met kleding van Mestic, gemaakt van koeienmest. Fotograaf: Ruud Balk