Energie

Papier van aspergeschillen 

In het PapierLab worden afvalstromen verwerkt tot bijzondere papierproducten.
13-03-2019 - door Milou

Wist je dat papier gemaakt kan worden van allerlei vezelrijke afvalstromen? In Papierlab Rotterdam worden afvalstromen verwerkt tot waardevolle papierproducten. Van oude spijkerbroek en aspergeschil tot persoonlijk boek of duurzame lamp. Initiatiefnemer Marieke beoefent de ambacht van het papierscheppen.

Papier van aspergeschillen

Papier van restmateriaal is niets nieuws. Marieke van Papierlab Rotterdam vertelt ons dat vroeger - voordat de ontdekking gedaan werd dat van de cellulose van bomen papier gemaakt kan worden - papier gemaakt werd van resten textiel en visnetten. Als het textiel of touw versleten is zijn de vezels vaak nog sterk genoeg om er hoogwaardige kwaliteit papier van te maken. En dat is precies wat handpapiermakers doen.

Voor het scheppen van papier kunnen verschillende grondstoffen worden gebruikt. Oud papier uiteraard, maar ook groente- en fruitafval zoals de vezelrijke schillen van asperges, appels, peren en stronken van kolen. Van versleten textiel van plantaardige vezels (zoals hennep, vlas of linnen) kan ook papier gemaakt worden.

Papier van aspergeschillen blijkt een schot in de roos. Marieke vertelt, 'er zit veel cellulose in de schil en voor boeren is het afval waar ze niks mee kunnen, varkens eten het namelijk niet omdat ze het niet kunnen verteren.' Ook papier van natuurlijke vezels kan weer prima gerecycled worden. Als de vezels 7 tot 10 keer hergebruikt zijn, zijn ze op. Dan kan het papier op de composthoop of in de biovergister.

Aspergeschillen zijn een perfecte grondstof voor papier | Foto: PapierLab Rotterdam

Samen de circulaire stad scheppen

Marieke wil met haar bedrijf laten zien dat papier prima gemaakt kan worden van rest- en afvalstromen. 'Er is een groeiende vraag naar papier en daar hoeven geen bomen voor te worden gekapt.' Met PapierLab Rotterdam deelt ze haar kennis en ervaring met de wereld. In haar lab geeft Marieke ook workshops, 'van broek tot boek' of zelf aspergepapier maken bijvoorbeeld.

Marieke's tip voor andere (startende) duurzame ondernemers sluit aan op het idee van kennis delen. 'Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak contact met collega starters en ondernemers in jouw veld en ontwikkel samenwerkingsprojecten waarin iedere ondernemer zijn expertise kan neerzetten en verder ontwikkelen. Zo word je samen wijzer en ondernemender.'

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!