Biodiversiteit
Groene stad

Pakistan plant bomen in crisistijd  

De Pakistaanse regering betaalt de bevolking om bomen te planten. Zo gaan ze armoede én klimaatverandering tegen.
05-06-2020 - door Olatz
bomen

Foto gemaakt door Ahsanization

Pakistan is een van de landen die het zwaarst wordt getroffen door klimaatverandering, volgens de Global Climate Index. In de afgelopen decennia heeft het land te maken gehad met veel natuurrampen, zoals overstromingen en extreme droogte.

Om hun land te herstellen en klimaatverandering tegen te gaan, introduceerde de Pakistaanse regering een aantal jaar geleden een herbebossingsproject. Dit project kwam in een stroomversnelling door het coronavirus.  

10 miljard bomen planten in Pakistan

De afgelopen decennia is het land in Pakistan flink achteruit gegaan door natuurrampen en ontbossing. Om hun land te herstellen introduceerde de Pakistaanse overheid in 2018 de '10 Billion Tree Tsunami', een vijfjarig plan om tien miljard bomen te planten. Meer bomen zouden onder andere zorgen voor minder overstromingen, vruchtbaarder land en meer werkgelegenheid. 

De Pakistaanse bevolking was meteen enthousiast, de jongeren hoopten op een nieuw groen Pakistan en het project bood kansen voor Pakistaanse vrouwen. De overheid stimuleerde vrouwen namelijk om hun eigen boomkwekerijen te beginnen. 

Bomen planten om werkloosheid tegen te gaan

Het coronavirus zorgde er in eerste instantie voor dat de herbebossingsprojecten helemaal stil kwamen te leggen. Het aantal besmettingen in Pakistan was hoog, en er werden maatregelen genomen om mensen op afstand te houden. Dit zorgde voor veel werkeloosheid, voornamelijk onder dagarbeiders in de Pakistaanse steden. Veel werkelozen verlieten de stad en trokken terug naar hun familie op het platteland. 

In mei bedacht de minister een plan om werkeloosheid tegen te gaan: mensen die geen werk hadden konden een baan krijgen als bomenplanter. Zo zouden grote groepen mensen niet vervallen in armoede en kon de economie blijven draaien. Het dagloon van 500 rupees (€2,70) is zeker geen vetpot, maar net genoeg om in de basisbehoeften te voorzien.

50 miljoen bomen versterken de biodiversiteit

Het bomen planten gaat in deze tijd zelfs sneller dan ooit. Er werken nu drie keer zo veel mensen als voor de uitbraak van het coronavirus en het plantseizoen wordt een maand verlengd. Momenteel werken er meer dan 63.300 mensen aan het project!

In de provincie Punjab zijn al meer dan 30 miljoen jonge boompjes geplant en er wordt verwacht dat dit jaar de 50 miljoen wordt gehaald dankzij de extra mankracht. De projectleiders letten er goed op dat er verschillende inheemse soorten worden geplant, want een biodivers gebied heeft veel klimaatvoordelen

 Pakistanen planten bomen met mondkapjes op. Foto: Facebookpagina Billion Trees Tsunami

Bomen planten tegen klimaatverandering

Niet alleen in Pakistan worden bomen geplant om klimaatverandering tegen te gaan. Deze man plantte in zijn eentje een bos even groot als Central Park, in de Filipijnen moet je eerst een boom planten voordat je mag afstuderen en in Myanmar worden bomen geplant met drones.

Dit kan jij doen om je buurt te vergroenen:

Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!