Paddenstoelen kweken op koffiedik 

Duurzame trend: koffiedik
05-09-2015

Foto: Rotterzwam.nl

Koffiedik. Het is prut, drap. Bah, weg ermee! Of… toch niet? Koffiedik is namelijk de perfecte grondstof voor het kweken van verschillende soorten paddenstoelen. Oesterzwammen, shiitakes en fluweelpootjes bijvoorbeeld. Zo is iets wat vaak achteloos wordt weggegooid, en wordt beschouwd als afval, toch erg nuttig.

Zoveel koffie!

Koffie wordt na water het meest gedronken in ons land.. Al die koffiemachines op kantoren, in restaurants, thuis; bijna overal waar mensen zijn, is ook koffie. Per jaar wordt er per persoon zeven kilo koffiedik de prullenbak ingesmeten. Best zonde. Het is tijd om te realiseren dat koffiedik niet zomaar afval is.

Verantwoord en rendabel

Steeds meer bedrijven zien in dat hergebruiken van koffiedik niet alleen een verantwoorde keuze is, maar dat het ook nog eens rendabel is. La Place, het restaurant van V&D, laat bijvoorbeeld tonnen vol koffiedik ophalen. De oesterzwammen die op de eigen koffiedik groeien worden uiteindelijk weer geserveerd in het restaurant. Win-win! Iets wat ze in Zimbabwe al veel eerder deden, ontdekte de oprichter van GRO (Green Recycled Organics), Jan Willem Bosman Jansen.

GRO, Rotterzwam en Zwamburg zijn voorbeelden van bedrijven die koffiedik graag ontvangen om er paddenstoelen mee te kweken. Rotterzwam heeft in Rotterdam hiervoor zijn intrek genomen in het in 2010 gesloten zwemparadijs Tropicana.

De koffieprut wordt hier in plastic zakken opgehangen. Er worden sporen aan toegevoegd, en na een paar weken hangt de zak vol met paddenstoelen, want die groeien gewoon door het dunne plastic. Paddenstoelen zijn een schimmel en koffiedik blijkt de ideale leefomgeving voor schimmels.

DIY-kit

GRO heeft ook heuse DIY-kits op de markt gebracht. DIY staat voor Do It Yourself, want de kweeksetjes worden gevuld met het koffiedik van de Amsterdamse Coffee Company en thuis hoef je af en toe alleen nog een beetje water toe te voegen. Het duurt slechts tien dagen voordat je de eerste zelf gekweekte oesterzwammen kunt eten. De DYI-kits zijn voor 14,50 euro te koop op de website van GRO.

Geen paddenstoelenfan?

Koffiedik kan lekkere paddenstoelen opleveren, maar hou je daar helemaal niet van, dan hoef je het koffiedik nog steeds niet weg te gooien. Er zijn namelijk nog meer dingen die je kunt doen met de drap die overblijft in je machine. Planten gedijen er namelijk goed op en slakken en katten houden er niet van. Dus je kunt het ook nog gebruiken in de tuin.