Eten en drinken
Plastic
Zero waste

Ozarka maakt eten afhalen plasticvrij 

Heerlijk om af en toe niet te hoeven koken, toch? Maar bij afhalen komt vaak ongemerkt veel wegwerpplastic kijken.
19-11-2019 - door Jessie
Foto: Floris Leeuwenberg voor Ozarka

Foto: Floris Leeuwenberg voor Ozarka

Het begon met een idee dat Beth kreeg tijdens een vakantie in Parijs en leidde tot het opzeggen van haar (top)baan: de Amerikaanse Beth wilde dat plastic afhaalbakjes voorgoed verleden tijd werden. Ze haakte haar partner Michael Massa aan en een nieuw bedrijf was geboren. In plaats van de standaard wegwerpbakjes die je nu vaak bij de Chinees krijgt wilden Beth en Michael een herbruikbaar alternatief bieden.

Onderzoek naar het beste alternatief

Een goed alternatief voor de bakjes vinden was nog niet zo makkelijk. Het moest hufterproof zijn, opgewarmd kunnen worden (zónder dat er plastic afgegeven wordt in het eten, wat bij de wegwerpbakjes helaas wel het geval is) en ook nog een beetje betaalbaar zijn. Uiteindelijk kwam het stel uit bij een bakje van siliconen. Dit is een super stevig materiaal dat jaren mee kan gaan. Een ander voordeel van siliconen is dat het lekvrij en luchtdicht is én dat het opgewarmd kan worden.

Een simpel systeem voor een schoon bakje

De naam voor het bakje was sneller gekozen: Ozarka. De naam is vernoemd naar een platenzaak waar Beth werkte tijdens haar studententijd. Natuurlijk moeten de bakjes wel hygiënisch zijn. Daarom heeft Ozarka een systeem ontwikkeld waarbij de verpakkingen worden opgehaald door Ozarka en vervolgens professioneel worden schoongemaakt. Daarna krijgt het afhaalrestaurant de bakjes weer helemaal schoon terug, zónder er extra tijd of moeite in te hoeven steken. Volgens Beth zijn er voor de restauranthouder ook geen extra kosten aan het systeem verbonden.

Wegwerpverpakkingen

Beth en Michael wilden iets doen aan al het plastic wat bij afhaalmaaltijden komt kijken. Foto: Floris Leeuwenberg voor Ozarka

Statiegeld op siliconen bakjes

Wanneer je jouw eten in een herbruikbaar bakje wilt, betaal je statiegeld. Hierdoor loopt de restauranthouder niet het risico dat hij ‘geld kwijt raakt’ als je je bakje vergeet terug te brengen, en hoef je ook niet meteen alles on the spot op te eten. Als je wat restjes over hebt kun je het bakje gewoon in de vriezer doen, en het bakje kan ook in de vaatwasser. Ideaal!

Toekomstplannen

Op het moment worden de bakjes getest door Foodware aan de Looiersgracht, Cibo & Vino aan de Elandsgracht (beide in Amsterdam) en bij alle locaties van Poké Perfect in Utrecht en Amsterdam. Daarnaast werkt Ozarka samen met cateringbedrijf Veggies & Spice. Maar Beth en Michael willen nog veel meer restaurants aantrekken. Daarnaast willen ze graag samenwerken met supermarkten waar kant-en-klaar salades te koop zijn en grote concerns zoals Unilever, McDonald’s of FEBO. Zo kunnen ze hun impact nog verder vergroten.

Floris Leeuwenberg

Ook natte producten kunnen in de bakjes worden vervoerd. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.