Overal groene pop-up power: zelfs met regen 

Ideaal: draagbare groene stroom. Voor... nou ja, voor alles eigenlijk.
13-12-2016
Koen Olieslagers met Wattsun.

Koen Olieslagers met Wattsun.

Koen Olieslagers wilde ondernemen met een creatief, duurzaam product. Dat is gelukt. Wattsun zorgt voor groene stroom: overal te gebruiken en mee naartoe te nemen. Nooit meer zonder stroom in de natuur of op vakantie!

Tijdens zijn studie Industrieel Productontwerpen in Arnhem volgde Koen Olieslagers een minor duurzaamheid & energie. Zijn teamleden en hij kregen de keuze uit verschillende projecten, waaronder het verduurzamen van festivals. Twee vliegen in één klap voor Koen: meewerken aan een duurzamere wereld, tussendoor dansen!

Afval en energie zijn de grootste problemen

“Op festivals zijn er eigenlijk twee problemen: afval en energie”, legt Koen uit. “Omdat festivals vaak plaatsvinden op open velden, is er geen netstroom aanwezig. Om stroom op te wekken, wordt er daarom diesel gebruikt. Toen we dat leerden, dachten wij: dat moet anders kunnen. Maar op een festival wordt zo veel stroom verbruikt, dat dat niet gemakkelijk is.”

'Hoe kunnen we groene stroom naar een festival brengen?' Die vraag stond centraal in het project. Na veel onderzoek over hoe je stroom kan opwekken en opslaan, kwam de groep tot de meest efficiënte oplossing: groene energie opslaan in batterijen, en die meenemen naar festivals. Zo ontstond Wattsun.

De WattSun installatie

Groene stroom, niet alleen op festivals

“Grote podia verbruiken zo veel stroom, daar vind je niet zomaar een duurzaam alternatief voor. Er zijn ook kleinere stroomverbruikers, vaak in het midden of rond van het festival, waar meters kabels voor nodig zijn of speciaal een aggregaat voor geplaatst wordt. Het is niet efficiënt. Maar zelfs al kunnen we de kleinere plekken van duurzame stroom voorzien: dat is al een hele verbetering.”

En dat kan de Wattsun: het zijn draagbare modules, die je aan elkaar kan koppelen. Puur door ze op elkaar te stapelen kun je de capaciteit vergroten - dat idee kwam door het stapelen van bierkratjes. Als je veel stroom nodig hebt, kun je zo veel modules stapelen als je nodig hebt. Is een module leeg? Wisselen maar, zo blijf je voor altijd van stroom voorzien. Na uren aan de tekentafel ziet het model er ook nog hip uit.

Want dit idee is niet alleen bij festivals bruikbaar, legt Koen uit. In andere sectoren, zoals de bouw, wordt ook veel diesel verbruikt. Cameraploegen op locaties hebben ook stroom nodig, soms een flink gedoe. Ook dat zou de Wattsun kunnen gaan vervangen, als ze in 2017 geproduceerd worden.

Op naar 100% duurzaam

De 27-jarige Koen studeerde af met dit project en werkt nu fulltime aan de Wattsun, samen met twee anderen: één met een achtergrond in commercie, de ander technicus. Het enthousiasme spat er vanaf. Ze bezoeken ook bijeenkomsten over duurzaam ondernemen, zoals van TEDxAmsterdam.

Dit product is duidelijk een resultaat van Koens intrinsieke motivatie: hij benadrukt hoe duurzaam het is en wat er allemaal mogelijk mee is. Koen ziet naast kansen in allerlei sectoren ook een duidelijke toekomst met de Wattsun voor zich, die aansluit bij een duurzame leefstijl. Koen werkt het liefst met lokale partners, waardoor het transport minimaal is, maar voor nu is dat helaas nog niet 100% mogelijk.

“Het product is zo ontworpen dat het niet afhankelijk is van een type batterij: bijna iedere batterij kan in de Wattsun geplaatst worden. De batterijen van bijvoorbeeld elektrische auto’s zouden we een tweede leven kunnen geven. Bovendien is Wattsun bestand tegen alle weersomstandigheden: regen, zon, kou. De volgende stap is dan ook ervoor zorgen dat de modules zelf worden opgeladen met zonne-energie.”

Niet alleen voor het bedrijfsleven, ook voor jou

“Er zijn veel gebieden op de wereld waar nog geen stopcontacten zijn. Met de Wattsun hoeft dat ook niet: je kan wel 400 keer je telefoon opladen. Ook bij een rampenscenario is het inzetbaar. Het eerste wat je wil doen, is communiceren met je familie. Maar ja, je telefoon is zo leeg. En met Wattsun heb je altijd stroom.”

Koen focust zich eerst op het bedrijfsleven, maar hoopt dat het in de toekomst ook een consumentenproduct wordt. “Wat mij heel mooi lijkt, is dat mensen die off grid wonen, of in tiny eco houses, de modules gaan gebruiken. Tesla heeft de Powerwall, die bevestig je aan de muur. Wattsun kun je delen, meenemen naar het strand, op vakantie, eigenlijk overal waar geen stroom voorhanden is.’’

Wattsun komt begin 2018 op de markt en is nú te pre-orderen