Over schoonmaakmiddelen in het riool 

We poetsen ijverig onze huizen, auto’s en (af)was schoon. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die schoonmaakmiddelen in het riool?
22-04-2016

Afbeelding: Jenny Lee Silver, Flickr

Van de keuken tot de badkamer, van wasmand tot de auto: we gebruiken allerlei was- en schoonmaakmiddelen om ze stralend schoon te krijgen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die wondermiddeltjes die je door de gootsteen, toilet of afvoerput spoelt? 

““Het grootste percentage van het afvalwater kunnen we prima zuiveren. “ zegt Marlies Verhoeven van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. “Toch kan het gebeuren dat er resten van schoonmaakmiddelen en afvalstoffen in de sloten en kanalen terecht komt. Het kan wel jaren duren voor dat de natuur dat heeft afgebroken. Als je biologische schoonmaakmiddelen gebruikt dan scheelt dat een hoop werk, en dat is bovendien een stuk prettiger voor het milieu.”

2000 olympische zwembaden

Dagelijks produceren we in Nederland maar liefst 116 liter afvalwater per persoon. Dat is ruim 42.000 liter afvalwater per jaar per persoon! Al dat afvalwater stroomt via de gootsteen in afvoerbuizen naar het hoofdriool. Vanaf daar wordt het door rioolgemalen naar één van de ruim 350 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) gepompt. Volgens cijfers van het CBS stond de dagelijkse hoeveelheid gezuiverd water in 2014 gelijk aan de inhoud van wel 2000 olympische zwembaden.

“Er komt zo gigantisch veel water de RWZI binnen dat alle schoonmaakmiddelen enorm verdund worden.” Vertelt Marlies Verhoeven. “ Zelfs de meest krachtige schoonmaakmiddelen hebben dan zo’n lage concentratie dat ze geen negatief effect op het zuiveringsproces hebben. Chloor kan bijvoorbeeld wel wat zuiverende bacteriën doden, maar we hebben er miljarden. Het kan wél gebeuren dat er een deel van de schoonmaakmiddelen overblijft. Het water wordt namelijk voor 95% gezuiverd voordat het onze installaties verlaat. Het is dan ook geen drinkwater, maar gaat wel de sloten en kanalen in.”

Van goot tot sloot

Het water dat we na onze poetsbeurt door de wc, gootsteen of wasbak wegspoelen wordt in de RWZI’s stap voor stap schoongemaakt:

Het zuiveringsproces begint met het uitfilteren van papier, tampons, maandverband, plastic en condooms. Daarna wordt het zand verwijderd en komt alles in een voorbezinktank. Hier zakken alle zware deeltjes naar de bodem. Vervolgens begint de biologische zuivering in een beluchtingstank. Al het resterende vuil wordt hier ‘opgegeten’ door miljarden bacteriën. Tot slot stroomt het water naar een nabezinktank waar slibvlokken samen met bacteriën bezinken. Het water dat overblijft is volgens de wettelijke eisen schoon genoeg om in een rivier of kanaal te worden geloosd. Hier gaat het natuurlijke afbraakproces verder.

Energie uit rioolwater

In de zuiveringsinstallaties blijft restmateriaal over van het zuiveringsproces: rioolslib. Dat slib wordt vergist tot biogas en omgezet tot groene energie. Deze energie wordt op de zuiveringsinstallatie weer toegepast voor het zuiveren van het afvalwater.

Marlies Verhoeven vertelt enthousiast: “ Er zit zoveel energie in rioolwater! Samen met 23 waterschappen zijn we bezig hoe we dat op allerlei plekken kunnen toepassen. Een mooi voorbeeld van een RWZI die daar al heel ver mee is, is de RWZI in Nieuwegein. Deze installatie wekt net zoveel energie op als dat de installatie gebruikt om het rioolwater schoon te maken en is daarmee energie-neutraal. In de toekomst zullen meer RWZI’s gaan volgen.”

Toekomst

“We zijn niet alleen bezig met het terugwinnen van energie, maar ook met het terugwinnen van nuttige stoffen.” vertelt Marlies Verhoeven enthousiast. “Als we alle verschillende stoffen beter filteren, kunnen die worden hergebruikt in de industrie als grondstoffen voor productieprocessen. Bovendien houden we dan minder restslib over. Op deze manier kunnen de waterschappen bijdragen aan de circulaire economie. Daarnaast is het mogelijk om warmte uit het afvalwater te benutten om bijvoorbeeld gebouwen of zwembaden te verwarmen.”

“Wie weet dat we in de toekomst ook beter verschillende waterstromen gaan scheiden. Dat is logistiek nog een heel gedoe, maar wel een mooie uitdaging in de toekomst.”

Schoonmaak-tips

Wil jij een steentje bijdragen aan de kwaliteit van ons water? Dan kan je de volgende schoonmaakmiddelen met een gerust hart door je gootsteen spoelen:

Ecover

Alle producten van Ecover maken een minimale impact op het milieu. Zo hebben ze frisse afwasmiddelen, wc-reinigers, allesreinigers, wasmiddelen en meer moois. De producten zijn misschien ietsje prijziger dan de reguliere schoonmaakmiddelen, maar gaan ook een heel poosje mee. 

Seepje

Seepje is 100% plantaardig én fairtrade wasmiddel uit Nepal. Het wasmiddel wordt gemaakt van een Nepalese vrucht, waarvan de chillen bij aanraking met water een natuurlijke zeevorm afstaan. Door met Seepje te wassen maak je niet alleen je kleren weer fris, maar zorg je ook voor natuurbehoud in Nepal, en verbeter je als klap op de vuurpijl ook de leef- en werkomstandigheden in het land.

Schoonmaakmiddelen maken

Wil je 100% zeker weten wat er precies in je sopje gaat? Dan kan je er ook voor kiezen om zelf schoonmaakmiddelen te maken van citroensap, olijfolie, azijn of baking soda. Op de site Duurzaamthuis vind je allerlei handige tips om zelf aan de slag te gaan.

Bron: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden