Natuur

Over hoe we de Rijke Weide kunnen redden 

12-01-2017

Fotograaf Martin Hierck (c) Limosa Limosa - Grutto

De afgelopen jaren is er een heleboel veranderd op het Nederlandse platteland. In de jaren 60 kende ons land nog een uniek en rijk weidelandschap vol bloemen, vogels, vlinders en bijen.  Ondertussen is er nog maar 4% rijk weidelandschap over. Dat is helaas veel te weinig om de weidevogels te laten overleven. Gelukkig is er een mooi plan gemaakt om de rijke weides en alles wat daar in leeft te redden. 

We spraken Marieke Dijksman, persvoorlichter van De Vogelbescherming, over hun campagne om de rijke weide te redden: “Onze missie is een landbouw die rekening houdt met alles wat groeit en bloeit op de weilanden, zodat er weer plek is voor de weidevogels.”

 

Red de Rijke Weide!

De Vogelbescherming heeft op dit moment een campagne lopen: Red de Rijke Weide! Marieke Dijksman vertelt bevlogen:

“Het doel van deze campagne is dat er een zogenaamde natuur inclusieve landbouw komt. Ooit waren alle weides vol bloemen, insecten en vogels. Maar door de veel te intensieve landbouw en de race om steeds meer melk van een hectare te krijgen zijn de weilanden leeg, stil en kaal geworden. Weidevogels sterven daardoor uit, maar ook de bloemen en de bijen verdwijnen en daarmee ons typisch Nederlandse landschap.”

Er is genoeg ruimte

Volgens Vogelbescherming is er in Nederland genoeg ruimte voor enkele duizenden boeren om hun koeien te laten grazen op natuurlijke, bloemrijke weides. Marieke Dijksman licht toe:

“Concreet zou deze campagne moeten leiden tot 200.000 hectare bloemrijke weides in Nederland, waarvan één derde met zwaar weidevogelbeheer: nat en kruidenrijk grasland. Dat klinkt veel, maar is slechts 1/5 van al het grasland in ons land. 200.000 hectares is voldoende om de weidevogels te redden en levert genoeg boter, melk en kaas op om de Nederlandse monden te voeden.”

Over weideproducten

Veel mensen in Nederland drinken al weidemelk. Je zou kunnen denken dat over weidevogels gaat, maar dat is niet zo. Marieke Dijksman legt uit:

“Weidemelk gaat niet over weidevogels, maar over weidegang. Dat is het buiten laten grazen van koeien. Weidegang zegt niets over de natuurlijke kwaliteit van de weide. Koeien kunnen ook buiten lopen op grasland dat intensief bemest en vroeg in het jaar gemaaid wordt.”

“Weidevogels overleven daar nauwelijks: zij hebben vochtige, bloemrijke weides nodig, met voldoende voedsel en beschutting voor de kuikens. Als de boer die weide dan ook nog eens niet maait voor de jongen kunnen vliegen, kun je van goed weidevogelbeheer spreken. Melk van de rijke weide komt dus van boeren die een deel van hun land weidevogelvriendelijk beheren.”

Hoe jij kunt helpen

Jij kunt Vogelbescherming helpen om de rijke weide te redden. Dat kan bijvoorbeeld door Red de Rijke Weide producten te kopen of door mee te doen met de kaartenactie. Marieke Dijksman vertelt enthousiast:

“Op onze site kun je een kaartje sturen naar Albert Heijn en andere supermarkten om ze te vragen producten te gaan verkopen die goed zijn voor weidevogels en natuur. We gaan voor 20.000 kaartjes. Het is heel haalbaar dat het lukt. Boeren willen namelijk wel, maar zij zitten vaak klem tussen hoge kosten en lage melkprijzen. De verandering moet dus ook, of liever vooral, komen van de consumenten, supermarkten en producenten.”

“De Red de Rijke Weide kaas is nu al te koop bij Natuurwinkels. Weide Weelde melk en yoghurt is te koop bij de Jumbo, Poiesz en Deen. Door deze producten te kopen draag je als consument direct bij aan een rijker platteland.”

De toekomst

Wij hopen van harte dat het Vogelbescherming lukt om de Rijke Weide te redden. Marieke Dijksman is in ieder geval optimistisch over de toekomst:

“Als we in 2020 bereikt hebben dat op 1/5 van al het grasland rekening wordt gehouden met de vogels, bloemen en bijen zou dat fantastisch zijn! Nu is dat maar 4%, maar als het aan ons ligt gaan we die 200.000 hectares halen! Als mensen wat vaker ‘groene’ producten in hun winkelwagentje leggen moet dat lukken!”

 

Wil jij meer weten over Vogelbescherming en over de Rijke Weide campagne? Klik dan hier of bekijk het filmpje hier onder. De afbeeldingen zijn gemaakt door Fotograaf Martin Hierck (foto boven) en Gerrit Gerritsen.