Over de verborgen impact van vlees 

Wist je dat vlees op nummer 2 staat van de impact top 10?
06-04-2017
De verborgen impact van vlees

De verborgen impact van vlees

Onlangs verscheen er een video waarop te zien was hoe gruwelijk varkens in een slachthuis in Tielt behandeld worden. Veel mensen zijn enorm geschrokken van deze beelden en tekenden massaal de petitie om dit slachthuis te sluiten en besloten daarnaast spontaan om minder of geen vlees te eten. Nu is dat niet alleen een mooie stap richting minder dierenleed, maar ook een stap richting een meer duurzame aarde.  

Wij waren wel benieuwd naar de impact van vlees op onze planeet en daarom spraken we Babette Porcelijn. Zij schreef vorig jaar namelijk een boeiend boek over milieu-impact en over hoe je duurzamer kunt leven: De Verborgen Impact. Volgens haar vindt onze impact grotendeels buiten ons zicht plaats en is die veel groter dan we denken. Wij vroegen haar over de verborgen impact van vlees. 

De verborgen impact van vlees

Van alles wat de gemiddelde Nederlander per dag eet, drinkt en snoept is de impact van vlees veruit het hoogste. Babette Porcelijn vertelt bevlogen:

“Tweederde van de impact van voedsel komt alleen door vlees! Vlees staat dan ook op nummer 2 in de impact top 10. Op nummer 1 staat spullen, op nummer 3 wonen. De meeste impact van vee zit verborgen in de productie van het veevoer: er is gigantisch veel water voor nodig, het tast de vruchtbare bodem op diverse manieren aan én er vindt op grote schaal ontbossing plaats om ruimte te maken voor het verbouwen van veevoer. Tot slot bevatten de boeren en scheten van de dieren zelf nog een krachtig broeikasgas: methaan.”

 

 

De verborgen impact van veevoer

Wij wilden wel iets meer weten over dat veevoer en of het bijvoorbeeld nog uitmaakt of dieren biologisch voer krijgen of niet. Babette Porcelijn vertelt:

“Koeien eten veel graan en soja. Vooral ingrediënten in krachtvoer komen vaak uit gebieden waar veel ontbossing plaatsvindt zoals Brazilië. Koeien die alleen gras eten op grasland dat verder niet te gebruiken is voor landbouw kan minder kwaad. Dan gebruik je het land tenminste nog effectief. De methaan-uitstoot blijft echter en volgens mij worden alle koeien bijgevoerd, zeker in de winter.”

“Biologische dieren krijgen biologisch voer. Dat is beter voor de bodem, maar het is minder efficiënt. Je hebt ruim anderhalf keer zoveel land nodig voor biologische teelt en als we dat op grote schaal zouden doen gaat dat ten koste van bossen, die we ook hard nodig hebben.”

 

Minder of geen vlees eten

Volgens Babette Porcelijn zal onze vleesconsumptie drastisch omlaag moeten als we een veilige toekomst op onze planeet ambiëren. Ze licht toe:

“Dat klinkt misschien heftig, maar milieu-impact, onder andere door vleesconsumptie, veroorzaakt wel degelijk problemen voor onszelf, ook al zien we oorzaak en gevolg niet zo direct voor onze neus gebeuren. Onze impact leidt op andere plekken in de wereld tot fysieke en economische schade, met als gevolg sociale onrust, conflict en massamigratie. Niet bepaald een veilige wereld, en dat voelen wij in Europa ook al.”

“Helemaal geen vlees eten is natuurlijk het beste. Maar voor mensen die dat moeilijk vinden zou ik adviseren om minder vlees te eten. Dat zet namelijk de meeste zoden aan de dijk: een kleiner stukje, minder vaak, of alleen een plakje op de boterham i.p.v. een groot stuk bij het diner bijvoorbeeld.”

“Daarnaast kan je bij voorkeur vlees eten met een lagere impact. Eet bijvoorbeeld liever een kip of varken dan een koe. Er zijn namelijk flinke verschillen tussen de soorten vlees en hun impact op het broeikaseffect. Tot slot is lokaal en biologisch geproduceerd vlees de betere keuze.”

Over lokale initiatieven

We vroegen Babette Porcelijn wat zij eigenlijk van lokale initiatieven zoals Herenboeren en Koopeenkoe vindt. Babette Porcelijn:

“Ik vind vooral Herenboeren interessant in de ontdekkingstocht naar duurzame landbouw van de toekomst. Ik schat wel dat deze vorm van landbouw meer land kost en het kan dus alleen op grote schaal uit als we allemaal veel minder vlees gaan eten. Koopeenkoe lijkt vooral gericht op extra lekker vlees met duurzaamheid als extraatje. Dat kan een marketingstrategie zijn maar overtuigt mij wat minder.”

“Wel hebben beide initiatieven de tussenhandel uit het businessmodel gegooid, wat voor zowel boer als klant veel geld scheelt. Dat geld kan de boer investeren in diervriendelijke en biologische methoden. Het scheelt ook veel heen en weer gesleep met voer en vlees over de wereld en dat is ook mooi.”

“Beide initiatieven geven echter het gevoel dat vlees eten oké is en we lekker vlees kunnen blijven eten. Dat vind ik wel een linke boodschap. Kleinere porties en minder vaak vlees, maar wel van deze kwaliteit, lijkt mij wel de beste keus voor vleesliefhebbers.”

 

 

 

De verborgen toekomst

Tot slot vroegen we Babette Porcelijn hoe zij hoopt dat de toekomst (op het gebied van vlees) er uit ziet. Zij schetste het volgende toekomstplaatje voor ons:

“We hebben dan alleen vee op grasland lopen dat niet geschikt is voor andere gewassen. Het vee wordt hooguit bijgevoerd met lokaal en duurzaam geproduceerd voer. Kippen en varkens eten resten van de landbouw. Boerenbedrijven zijn helemaal circulair: mest en plantenresten gaan terug de grond in om de bodem vruchtbaar te houden. Waterzuiveringsinstallaties vissen fosfor uit het rioolwater en worden dus ook mestproducent.”

“Verder eten wij dan een bescheiden hoeveelheid vlees, niet meer dan het land ons kan leveren zonder dat we daarmee schade aan de natuur toebrengen. Zo genieten we ook des te meer van elke hap!”

Wil jij meer weten over Babette Porcelijn en De Verborgen Impact? Klik dan hier voor de website. De foto bovenaan dit stuk is van Pexels. De rest van de afbeeldingen zijn eigendom van Babette Porcelijn.