Eten en drinken

Oud brood? Dit maak je ervan! 

10 recepten om je oude brood toch nog te gebruiken
11-03-2016 - door Redactie
Oud brood

Wat je al niet met oud brood kunt doen...

Je kent het wel: brood dat al wat ouder is en eigenlijk niet meer zo lekker smaakt. Gewoon in de prullenbak, toch? Zonde! Gebruik dit brood voor een van deze heerlijke recepten:

  1. We beginnen met de all-time classic: croutons. Heerlijk in de salade of de soep. 
  2. Broodfrietjes. Broodfrietjes? Ja, echt waar! Heerlijk met kaneelsuiker. 
  3. Een ouderwetse kaasfondue met brood is ook heerlijk (en simpel) op zijn tijd. Of weet je wat? Verander het gewoon in kaasfondue ín brood. Nog lekkerder!
  4. Gehaktballetjes zijn erg lekker als je er brood in verwerkt. Gebruik eens oud brood in plaats van vers brood. Overigens raden we wel aan om zo min mogelijk vlees te eten, want dat is goed voor de planeet. 
  5. Een speculaas-broodtoren. Say whaaat? Wij zijn fan!
  6. Met oude pitabroodjes kun je heerlijke pitachips maken. Lekker met verschillende dipjes. 
  7. Wikipedia: 'Broodpudding (ook bodding genaamd) is een Belgische en Nederlandse lekkernij, gemaakt van broodresten, rozijnen, eieren en suiker, waarvan de origine waarschijnlijk in de Middeleeuwen is terug te vinden.' Als ze het in de Middeleeuwen al maakten, dan is er toch iets lekkers aan dit recept! Er zijn bovendien erg veel versies. Je hebt klassieke broodpuddingchocolade broodpudding, witte chocolade broodpudding, broodpudding gemaakt van croissants, hartige Croque Monsieur broodpudding... Afijn, de boodschap is duidelijk.
  8. Panzanella is een Italiaanse broodsalade. Een zomers gerecht en eens wat anders!
  9. Weet je nog, wentelteefjes uit grootmoeders keuken? Brood met ei, vanillesuiker, kaneel en melk. Nog even bakken… Eet smakelijk!
  10. Er zijn verschillende soepen waar brood een belangrijk ingrediënt van is. Deze Italiaanse groentesoep is vegatarisch, gezond én megalekker. Of anders deze Spaanse koude tomatensoep, waarbij je het brood moet pureren met de andere ingrediënten. Dat maakt de soep dikker en smaakvoller dan klassieke gazpacho. Waar wacht je op?

Moraal van het verhaal: gooi je oude brood niet weg, maar maak er een heerlijk gerecht van. Ben je niet bepaald een keukenprinses en wil je het brood aan de eendjes voeren? Niet doen! Voor mensen wellicht gezellig, maar voor de eendjes behoorlijk ongezond. Bovendien bestaat de kans dat er ratten op afkomen die weer vervelende ziektes met zich mee brengen. Pak dus toch de spatel, de mixer en het oude brood en maak een van bovenstaande, heerlijke gerechten. Wij raden vooral nummer 5 aan ;).

Ken jij zelf nog andere lekkere recepten met brood? Let us know!

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.