Organiseer je eigen Recycle Sint 

Met de speelgoedruilbeurs bespaar je tijd, geld én maak je Sinterklaas een duurzaam feestje
12-11-2016

In de laatste maanden van het jaar gaan er altijd extra veel cadeautjes over de toonbank. Met zijn allen geven we per kind gemiddeld 110,- euro uit in speelgoedwinkels voor de feestdagen. Maar met hoeveel van dat speelgoed spelen kinderen een jaar later nog? En waarom moet altijd alles nieuw zijn? Elif Algu, ondernemende idealist en Amsterdamse moeder van twee jonge kinderen, bedacht een manier om Sinterklaas duurzamer te maken.

De Recycle Sint is weer in het land!

Alle kinderen hebben wel speelgoed liggen dat nog hartstikke goed is, maar waar ze niet meer mee spelen. Ze vinden het eigenlijk toch niet zo leuk, of zijn er te oud voor geworden. Tegelijkertijd geven we massaal geld uit aan cadeautjes voor de feestdagen. Elif Algu vond het zonde dat er zo veel speelgoed is waar niet meer naar omgekeken wordt, terwijl het voor een ander kind een leuke verrassing kan zijn. Ze zette daarom de Recycle Sint-ruilbeurs op, waar ouders het oude speelgoed van hun kinderen om kunnen ruilen voor nieuwe cadeautjes. Dit scheelt niet alleen tijd en geld, maar is ook een mooie stap naar een duurzaam Sinterklaasfeest.

De afgelopen jaren was de speelgoedruilbeurs op de school van haar eigen kinderen een groot succes. Nu roept Elif Algu andere ouders op om ook een ruilbeurs te organiseren, en lanceerde ze een Recycle Sint Facebook met tips & tricks.

[video:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frecyclesint%2Fvideos%2F560770750774089%2F&]

Organiseer je eigen ruilbeurs

Hoe werkt zo’n Recycle Sint-ruilbeurs? Iedereen zoekt speelgoed van hun kinderen dat er nog hartstikke mooi uitziet, maar waar ze niet meer spelen. Denk aan mooie, vintage items of juist speelgoed dat nog nauwelijks uit de kast geweest is. Dat lever je in bij de ruilbeurs; per stuk mogen de kinderen dan nieuw speelgoed uitzoeken om mee naar huis te nemen.

Natuurlijk is het ene speelgoed, het andere niet. Sommige stuks zijn groter of mooier dan de rest. Daarom wordt het speelgoed bij binnenkomst verdeeld in drie categorieën op basis van wat het nog waard is. Daarna kan het grote ruilen beginnen! De kinderen mogen ook meerdere kleine cadeautjes omruilen voor een groot cadeau, of andersom.

Maak de avond extra gezellig met Sinterklaasradio op de achtergrond, pepernoten voor iedereen, en nodig een stel Pieten uit die de cadeautjes terplekke inpakken of van een gedicht voorzien. De Recycle Sint komt ieder jaar bij Elif Algu langs op school, maar je kunt hem ook uitnodigen op de sportvereniging, de BSO of voor een leuk feest bij je thuis.

Doneer het overschot

Het speelgoed dat dit jaar overblijft bij de Recycle Sint-ruilbeurzen die Elif organiseert, gaat naar een opvangcentrum voor vluchtelingen, zodat de kinderen daar ook een leuke pakjesavond kunnen hebben. Dat kun jij natuurlijk ook regelen in je eigen stad of dorp. Informeer eerst even bij het opvangcentrum waar ze precies behoefte aan hebben.

Heeft het opvangcentrum bij jou in de buurt al genoeg speelgoed op voorraad? Denk dan eens aan de Weggeefwinkel.

 

Dit artikel werd origineel gepubliceerd op 17-11-2015.