Eten en drinken
Zero waste
Duurzaam ondernemen

Orbisk gaat voedselverspilling tegen met slimme technologie 

Met progressieve kunstmatige intelligentie maakt Orbisk het economisch aantrekkelijk om voedselverspilling aan te pakken.
03-11-2021 - door Redactie
Orbisk Olaf van der Veen

Olaf van der Veen van Orbisk

Wereldwijd komt een derde van het voedsel dat we produceren in de prullenbak terecht. Voedsel dat niet in de winkels belandt omdat het er niet goed uitziet, voedsel dat in onze eigen koelkast over de datum raakt, en voedsel dat bij restaurants en hotels te veel is ingekocht of klaargemaakt. Voor voedselverspilling in die laatste categorie is er nu een oplossing: de innovatieve AI powered food waste monitoring van Orbisk. Goed voor het klimaat, én economisch interessant.

Orbisk is een van de finalisten ASN Bank Wereldprijs 2021. Benieuwd naar de andere finalisten? Lees ook de interviews met Food for Skin, Chainable, Respyre, Northern Wonder en Loop Biotech.

10.000 kilo voedselverspilling per jaar

Toen Orbisk-oprichter Olaf van der Veen tijdens een vakantie aankwam bij het ontbijtbuffet in het hotel, lag het nog vol met eten. Maar, hij was de laatste gast bij het ontbijt. Al dat eten zou dus straks in de prullenbak verdwijnen. Helaas is dit geen unieke situatie: op jaarbasis gooit een gemiddeld restaurant ruim 10.000 kilo voedsel weg dat nog perfect eetbaar is.

Olaf en de andere Orbisk-oprichters Bart van Arnhem en Richard Beks kenden dit fenomeen al wel door hun eerdere bijbaantjes in de horeca. Na hun studie deden ze in het bedrijfsleven ervaring op met het optimaliseren van processen op basis van data. Toen zagen ze de kans om met hun nieuwe skills de enorme voedselverspilling in de horeca aan te pakken. Ze ontwikkelden een food waste monitoring systeem waarmee restaurants inzicht krijgen in hoeveel voedsel ze weggooien en om welke ingrediënten dit gaat. Restaurants kunnen hierop hun processen en inkoopbeleid aanpassen zodat ze minder voedsel verspillen en meer geld overhouden. 

Voedselafval haarscherp in kaart

Hoe de oplossing van Orbisk werkt? Olaf legt uit: “We brengen voedselafval in professionele keukens volledig automatisch en haarscherp in kaart met onze AI beeldherkenningstechnologie. Dat doen we door de prullenbak van restaurants uit te rusten met een weegschaal en slimme camera die samen volledig automatisch herkennen wat wordt weggegooid en hoeveel.” 

De data die dit oplevert brengt Orbisk visueel in kaart in een handig dashboard, zodat inzichtelijk wordt voor chefs waar en wanneer welke voedselwaren veel worden weggegooid. Ook geeft Orbisk tips hoe deze verspilling terug te dringen, bijvoorbeeld door de voorraad te optimaliseren, schema’s aan te passen of porties bij te stellen.

Erkenning als duurzame koploper

Met hun duurzame innovatie heeft Orbisk het geschopt tot een plek in de finale van de ASN Bank Wereldprijs 2021. Olaf en zijn partners schreven zich in voor deelname omdat ze de kans zagen om weer een stap te zetten met Orbisk. “De ASN Bank Wereldprijs is een van de meest toonaangevende prijzen in duurzaamheid, dus door mee te doen kunnen we erkend worden als duurzame koploper”.

Naast deze erkenning hielp het Wereldprijs-traject Orbisk om hun organisatie naar een hoger niveau te tillen. “Het businessplan schrijven dwong ons om echt weer een stap verder te denken. En de dialoog die ontstond bij de pitch voor de jury was heel interessant. Ze stelden scherpe vragen die ons aan het denken zetten”. 

Olaf van Orbisk in de horecakeuken waar hij voedselverspilling wil tegengaan. 

Van inzicht bieden naar advies geven

Natuurlijk is het Orbisk ook te doen om het prijzengeld. Als ze een van de prijzen in de wacht slepen tijdens de finale, wat gaan ze dan doen met dit geld?

Olaf vertelt: “We zijn erg goed in het verzamelen en visualiseren van data, maar het helpen van keukens met concrete tips over welke acties ze kunnen ondernemenop basis van de data, dat staat nog in de kinderschoenen. Chefs moeten nu nog grotendeels zelf bedenken welke acties ze kunnen ondernemen op basis van de verzamelde data en informatie. We willen hen hierin helpen door de data te vertalen naar hele concrete adviezen die de chefs dagelijks kunnen gebruiken”.

Een eerste start hiervoor is al gemaakt met een helpdesk. Met het prijzengeld van de ASN Bank Wereldprijs wil Orbisk hun adviesfunctie flink uitbreiden door nog meer onderzoek te doen in het veld, zodat ze hun oplossing steeds effectiever kunnen maken en er  nog meer kilo’s voedsel worden bespaard.

1 miljoen kilo voedselafval voorkomen

Inmiddels zijn er al 50 restaurants in Nederland waar het systeem van Orbisk wordt gebruikt en is Orbisk uitgegroeid tot een team van 17 slimmeriken in onder andere data sciences, sales, AI en software development. Maar dat is pas het begin. Voor de toekomst heeft Orbisk grootse plannen. 

“Onze missie is geslaagd als we in 2023 groeien naar 1.000 restaurants op een internationaal schaalbare manier, en zo tenminste 2 miljoen kilo voedselafval per jaar kunnen voorkomen”, vertelt Olaf. Wat dat betekent voor 2022? “Volgend jaar willen we het gebruiksgemak en inzicht voor de chefs iedere dag beter maken en groeien naar andere landen in Europa”. 

Stem op Orbisk voor de Publieksprijs

Wil je dat Orbisk in de prijzen valt tijdens de finale van ASN Bank Wereldprijs op 10 november? Stem dan op Orbisk voor de publieksprijs en wie weet winnen zij die € 5.000. Vergeet je stem niet te bevestigen via de e-mail die je ontvangt!

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.