Natuur
Plastic

Operatie Knetterbal: samen knallen tegen wegwerpplastic 

Steeds meer winkels halen de milieuvervuilende knetterballen uit de schappen. Operatie Knetterbal is on fire!
23-12-2019 - door Pien
Letterlijk wegwerpplastic: de restanten van knetterballen op straat

Letterlijk wegwerpplastic: de restanten van knetterballen op straat

Plastic balletjes vuurwerk voor kinderen, waarvan de resten plastic na het afsteken overal op straat blijven liggen. 'Letterlijk wegwerpplastic', noemen Merijn Tinga aka Plastic Soup Surfer en Zwerfinator Dirk Groot knetterballen. Dus startten ze een actie tegen deze bron van plasticvervuiling: Operatie Knetterbal. Op meerdere manieren proberen ze de knetterbal van de straat en uit de schappen te krijgen, en met succes!

Het probleem met de knetterbal

Een balletje met kruit dat een keer of zeven knalt als je het aansteekt. Dat is een knetterbal. Onschuldig kindervuurwerk dat het hele jaar te krijgen is en flink aan populariteit wint. Het probleem met deze knetterballen is dat het balletje waar het kruit inzit van plastic is gemaakt. Bij ontsteking knalt dit balletje uit elkaar in stukjes plastic die, terwijl de kruitdampen verwaaien, gewoon op straat blijven liggen. Alleen dit jaar zijn er al meer dan 19.000 stuks van dit plastic opgeruimd door de Zwerfinator en andere zwerfvuilrapers!

#OperatieKnetterbal

Om het probleem met knetterballen aan te pakken, bundelden milieuhelden Dirk Groot - aka de Zwerfinator - en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga hun krachten en startten Operatie Knetterbal. Beide mannen strijden al jaren tegen zwerfafval en plasticvervuiling. De Zwerfinator doet dit door zwerfafval te rapen en in kaart te brengen met de Litterati-app. Van de grote hoeveelheden data in deze app maakt hij analyses van rotzooi op straat en roept hiermee de overheid en het bedrijfsleven ter verantwoording. De Plastic Soup Surfer organiseert creatieve campagnes en onderneemt expedities om het probleem van plasticvervuiling onder de aandacht te brengen.

Het doel van Operatie Knetterbal is helder: knalplastic uit de schappen krijgen, nu en in de toekomst. Om dit voor elkaar te krijgen riepen Dirk en Merijn verkooppunten zoals de Action en Intratuin op om te stoppen met de verkoop van knetterballen. Maar daar stopt het niet bij. Samen met het Leiden Advocacy Project on Plastic (LAPP) zoeken ze uit of bedrijven die producten maken of verkopen die leiden tot milieuvervuiling hiervoor aansprakelijk kunnen worden gesteld. Met de uitkomsten van dit onderzoek wordt een dagvaarding voorbereid om plastic vuurwerkt te laten verbieden door de rechter.

Resultaten tot nu toe

Operatie Knetterbal is tot nu toe een groot succes! Veel van de grote ketens die knetterballen verkochten zijn hiermee gestopt. Dat begon met HEMA en Albert Heijn, maar inmiddels zijn knetterballen ook niet meer te krijgen bij GAMMA, Karwei, Intratuin, Aldi, Action, Big Bazar en Blokker. Dat scheelt honderdduizenden stukken plastic op straat!

Ook in de Tweede Kamer behaalde Operatie Knetterbal een fantastische overwinning. Op 21 november nam de kamer de knalplastic-motie van Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) aan. Dankzij die motie gaat Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen in gesprek met de vuurwerkbranche om het gebruik van plastic tegen te gaan.

Help Operatie Knetterbal nog harder knallen

Jij kunt ook helpen Operatie Knetterbal tot een knetterend succes te maken. Zie je knetterbalresten op straat liggen? Maak hier dan een foto van en stuur deze naar operation.knetterbal@gmail.com (of gebruik de tag #knetterbal in de Litterati-app). Ook kan je knetterbalplastic inzamelen en inleveren bij een inzamelpunt. Met al deze foto's en ingezamelde plasticresten stappen de Zwerfinator en de Plastic Soup Surfer vervolgens naar de rechter. 

Meer over plastic en zwerfafval

 

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.