Op zoek naar geluk? Word pessimist! 

Deze Zweedse wetenschappers hebben wel een hele bijzondere filosofie
05-09-2017
Pessimisme

Is dit glas halfvol of halfleeg?

De Scandinavische leefstijl wordt vaak geprezen. Zo heb je het Zweedse lagom en in Denemarken heb je hygge. Al deze filosofieën streven naar 1 ding: geluk. Nu is er een nieuwe manier om oprecht gelukkig te worden: pessimisme. Jup, je leest het goed.

Pessimisten zijn gelukkiger

Wie een pessimistische houding aanneemt, maakt meer kans op geluk zeggen de Zweedse onderzoekers Ida Hallgren en Mattias Lundberg. Volgens laatsgenoemde is het zelfs gevaarlijk om alles maar positief te benaderen. Zeker als je positiviteit als voorwaarde ziet om gelukkig te zijn. “Ook als pessimist kun je gelukkig zijn. Een overdaad aan optimisme creëert verwachtingen waar ons leven zelden aan voldoet.” Maar worden we dan niet zuur van al dat pessimisme? In gesprek met Knack vertelt Lundberg dat dat niet geval is, sterker: "Het is eerder een kwestie van de realiteit onder ogen komen en die te leren accepteren."

Beter wordt het niet

De twee onderzoekers kwamen op het idee van een cursus pessimisme onder de noemer ‘Beter wordt het niet’. En die sloeg aan: de inschrijving was vanwege het succes binnen een dag gesloten. Hoe zo'n cursus er in de praktijk uitziet? Ze nemen bijvoorbeeld veelgehoorde slogans van inspiratiesprekers onder de loep. Niets is onmogelijk! Geef 110 procent! Reik naar de sterren! Lundberg: "Hoe dan? Wat een onzin! Ik kan zo tien dingen opnoemen die onmogelijk zijn, 110 procent bestaat niet, de sterren zijn verder dan je denkt. De reactie vanuit het publiek is er vaak een van opluchting: eindelijk het leven zoals het echt is."

Andere manieren om gelukkig te worden

Niet klaar voor een pessimistisch leven? Er zijn nog genoeg andere manieren om gelukkig te worden! We schreven al eerder dat gelukkig zijn niet per se betekent dat alles koek en ei is, je leven fantastisch moet zijn, of dat je altijd blij bent. In de wetenschap wordt geluk dan ook vaak gedefinieerd als ‘tevreden zijn met wat er is’. Is dat te zweverig en wil je praktische tips? Denk eens aan ontspullen. Met het minimale aan spullen haal je het maximale uit je leven. Of nog een simpele: ga fietsen! Geluksprofessor Leo Bormans leerde ons dat Nederlanders zo gelukkig zijn omdat ze zoveel fietsen.