Op naar een plastic vrije wereld? 

Twee veelbelovende innovaties tegen bodem- en zeevervuiling
16-05-2016 - door Redactie
Kunst van oude PET-flessen

Kunstenares Veronika Richterová maakt sculpturen van oude PET-flessen.

Het begint steeds meer door te dringen: Plastic Soup vervuilt de wereldzeeën. Is een plasticvrije toekomst mogelijk? Deze ontwikkeling geeft hoop!

# Innovatie 1: Agar agar zeewier

Maak kennis met het Japanse 'Anam'. Dit bedrijf wil in de toekomst plastic vervangen door een natuurlijk stofjeagar agar, een soort zeewier. Als je het agar-poeder oplost in kokend water, ontstaat er een soort gelei. Wist je dat je dit spul in iedere gewenste vorm kunt gieten? Speelgoed, een pen, of tandenborstel, zeg het maar! Na twee dagen in de vriezer is de agar-oplossing gedroogd - en net zo hard als plastic. Anam zit nu nog in de prototype-fase: wij hopen dat hun idee 'vlam vat' in plastic-land.

# Andere gave innovaties

Onderzoekers zitten niet stil! Wat dacht je ervan om plastic afval tot nieuwe producten te maken? En een bacterie die vervuilende stoffen opeet en gebruikt als zuurstof - klinkt als een grap, of niet? Lelia Cappon vertelt in Trouw hoe dat kan. En als je dan toch afval hebt... Weet jij wat er bij het plastic afval mag?

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.