Op bezoek bij RE5 het eerlijkste kledingmerk 

06-02-2012 - door Redactie

Re-5 is misschien wel het aller-eerlijkste kledingmerk van Nederland. Hoezo? 'Alles moet kloppen', volgens oprichters Hein Voss en José Huizenga. Van het katoen, tot het prijskaartje en de knopen. Een goede reden voor ons om eens langs te gaan bij dit jonge merk met leuke casual kleding.

Eerlijk en milieuvriendelijk

Re-5 is uniek omdat de volledige kledinglijn gemaakt is van biologisch katoen met het GOTS én Max Havelaar keurmerk. Fair trade en ecologisch verantwoorde kleding dus. Dat maken slechts een handvol kledingproducenten ter wereld waar. Vaak is niet hele assortiment gecertificeerd, of het is wel gemaakt van biokatoen maar weer niet eerlijk geproduceerd. Hein Voss: 'er wordt ook heel veel biokatoen gemengd met gewone katoen, dan klopt het niet helemaal meer. Neem de 'gewone' katoen, daar spuiten we zoveel landbouwgif op, dat is echt niet normaal. En dan denken we dat de katoen die we op onze huid dragen, goed is'.

Verantwoordelijkheid nemen

Hein was jarenlang werkzaam bij een internationaal kledingbedrijf. Begin jaren 90 starte Vos al een succesvolle biologische katoenenlijn bij het bedrijf. Het werd goed ontvangen, maar het koste meer moeite en meer geld. Na een succes van 2,5 jaar is de lijn gestopt. Hij zag over de hele wereld hoe het mis ging aan de productiekant: 'Ik zag bijvoorbeeld mensen met blote voeten in bakken met bleek stampen. Dit moet je niet willen als bedrijf dacht ik, je moet verantwoordelijkheid nemen". Daarom is hij vorig jaar samen met zijn vrouw Re-5 begonnen: een groothandel en webshop in eerlijke kleding.

Betaalbare biologische kleding

Je betaalt bij Re-5 niet de hoofdprijs voor een eerlijke product. 'Biologische katoen is niet zo heel veel duurder dan gewone katoen', aldus Hein Voss. Dit wordt logisch als je weet hoeveel een producent extra kwijt is per kilo katoen aan biologische katoenboeren met Max Havelaar keurmerk: € 0,10 per kilo. 'Er is ook minder water nodig om de biologische katoenplant te laten groeien omdat de plant veel sterker is - zonder bewerkt te zijn met chemicalieën'.

Kans op een eerlijk bestaan

Max Havelaar zorgt ervoor dat katoenboeren een premium krijgen op de prijs per kilo. Dit gaat niet om euro's, maar om zogezegd € 0,10 per kilo. Dit kleine verschil in prijs maakt een wereld van verschil in India, de grootste katoenexporteur ter wereld. Hein Voss bezocht zijn katoenboeren in het binnenland van India en zag met eigen ogen wat dit betekend: 'Met veel trots werd de waterpomp getoond die gekocht was met het extra geld van Max Havelaar. Ik heb al heel wat gezien in de wereld, maar hierdoor werd ik diep geraakt'.

Wanhopige katoenboeren

'In 2009 pleegden in India 60 katoenboeren per maand zelfmoord' aldus Hein Voss. 'Zij kopen via kartels pesticiden in en die hebben het voor het zeggen. Er is steeds meer gif nodig voor katoen en de prijs van de pesticiden gaat ieder jaar omhoog. Aan de andere kant drijven de grote kledingbedrijven de katoenprijzen omlaag. De boeren zitten in een neergaande spiraal en zien geen uitweg meer. Ze nemen dan letterlijk het landbouwgif in op hun veld". Re-5 neemt zijn biologische katoen af bij een coorporatie van kleine boeren. De boeren helpen elkaar en zijn samen sterk. 'De boeren zijn zo blij als ze overgestapt zijn naar biologisch katoen', aldus Hein.

Recycling en refund

Je kunt je afgedragen Re-5 kleding weer in leveren voor recycling. Daar krijg je een bedrag voor terug in de vorm van korting op een volgend product, wel zo eerlijk. In samenwerking met Reshare van het Leger des Heils zijn ze nu bezig met een project om jeans te recyclen. De garen kunnen ze zo weer hergebruiken, dat is nog duurzamer dan opnieuw katoen laten groeien.

Duurzaam ontwerp

Ook hebben ze bij Re-5 nagedacht over het ontwerp: 'Omdat we met ons label in veel aspecten duurzaam willen opereren, hebben we de stijlen en kleuren een meer tijdloos karakter gegeven, zodat ze draagbaar zijn voor een langere periode'. Ook maken zij kleding die het hele jaar door kan dragen, zodat je minder kleding nodig hebt. Je moet het kledingstuk ook altijd kunnen combineren met een denim, wat immers het meest verkochte kledingstuk is.

Wil je meer weten over Re-5? Kijk dan op www.re-5.nl of op de projectpagina.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.