Ooit afgevraagd hoe Trump eruit ziet als vluchteling? 

In The Vulnerability Series portretteert Abdalla Al Omari wereldleiders op hun allerkwetsbaarst
30-05-2017
Abdalla Al Omari - the Queue

Abdalla Al Omari naast het schilderij 'The Queue'. Onder andere Obama, Cameron en Kim Jong-Un staan te wachten op eten. Voor Obama in de rij heeft Omari zichzelf geschilderd, met pan op het hoofd (afbeelding Instagam Omari)

Het beeld beklijft. Donald Trump, een van de machtigste mannen van de wereld. Nu met gescheurde kleding, een warrig kapsel en een bevuild gezicht. Een kind in zijn ene arm en een foto van zijn familie in zijn andere. Hij vraagt je met verdrietige ogen om begrip. Het is een van de indrukwekkende werken uit The Vulnerability Series van Syrische kunstenaar Abdalla Al Omari.

The Vulnerability Series

In deze serie portretteert de schilder wereldleiders als vluchteling. Het levert surrealistische beelden op: Obama, Cameron, Assad en Kim Jong-Un achter elkaar in de rij, wachtend op eten. Putin als zwerver met een bordje ('Help Me - God Bless You') in zijn handen. Merkel als oude vluchteling, even uitrustend op een bankje. Het doel van Omari is tweeledig: enerzijds wil de kunstenaar de macht en kracht van leiders weg nemen. Uiteindelijk zijn we immers allemaal mens. Anderszijds laat de kunstenaar zien dat iédereen in een moeilijke situatie terecht kan komen, of je het nu wilt of niet. En elke vluchteling heeft zijn eigen verhaal.

Trump als vluchtelingAfbeelding van het Instagram-account van Omari

Macht en kwetsbaarheid

Het begrip 'macht' speelt een centrale rol in de werken van Omari, maar niet op een klassieke manier, gelinkt aan agressie en overheersing. In de werken van Omari zit macht in kwetsbaarheid. In toegeven dat je kwetsbaar bent, zwaktes hebt. 'Ik hou niet van machtsrelaties, in politiek, economie, religie … Zo ontstellend veel ongelijke verhou­dingen tussen mensen die gelijk­waardig zouden moeten zijn.' Deze gelijkwaardigheid zit ook in een briefje dat Abdalla Al Omari heeft gericht aan wereldleiders, dat op zijn website staat:

Hello. Lets say it clear, I'm weak. And you, officially the strongest, are not that strong either. So, lets all celebrate this.

Yours truly,

Abdalla Al Omari

De verhalen achter vluchtelingen

Omari is zelf uit Syrië gevlucht en woont momenteel in Brussel. Hij hoopt met zijn serie een verandering in het medialandschap in gang te zetten. "Als men nu in de media spreekt over vluchtelingen, gaat het over aantallen. Terwijl het zou moeten gaan óver de vluchtelingen: wie zijn deze mensen? Wat zijn hun verhalen?" Volgens Omari zou dat het hele debat over vluchtelingen in de goede richting sturen: "Als je de verhalen van mensen kent, ook al is het maar heel basic, dan ontstaat wederzijds respect en begrip." Het is wat meerdere projecten - ook in Nederland - trachten te doen. Denk aan het Refugee Start Force, een netwerkorganisatie waar vluchtelingen contact kunnen leggen met Nederlandse vakgenoten, organisaties en bedrijven. Of Stichting Buddy to Buddy, een initiatief dat vluchtelingen helpt uit hun isolement te komen door ze te koppelen aan andere inwoners.

Het werk van Omari is tot 6 juli te zien in de Ayyam Gallery in Dubai. We weten het: dat ligt niet om de hoek, maar we vonden de serie toch te tof om niet over te schrijven. Maar, niet getreurd: op zijn Instagram post Omari regelmatig werken van hem.