Eten en drinken

Onze favoriete duurzame kookboeken 

We vroegen onze collega's naar hun favoriete kookboeken. Dit zijn ze!
04-12-2020 - door Aniek
De favoriete duurzame kookboeken van onze collega's

De favoriete duurzame kookboeken van onze collega's

Wil jij uit eten, maar liever niet de deur uit? Of zijn restaurants, terwijl jij dit leest, nog steeds gesloten vanwege de coronacrisis? Geen probleem! Met een goed kookboek kun jij restaurantwaardig koken in eigen keuken. Leuk als je iets te vieren hebt, om cadeau te geven of gewoon voor jezelf. We zochten voor jou de allerbeste duurzame kookboeken uit. Van vegetarisch tot lokaal geproduceerd eten, met deze boeken kook jij planeetvriendelijk. 

Om de allerbeste duurzame kookboeken te vinden, vroegen we al onze collega's naar hun favoriete kookboek. Deze kookboeken werden het meest genoemd.

Midden-oosters met Ottolenghi

De meesten zullen Ottolenghi kennen van zijn populaire kookboek Simpel, maar kende je Jeruzalem en Flavour ook al? Yotam Ottolenghi's kookboeken zijn een internationale hit. Met zijn boeken maakt hij de Midden-oosterse keuken toegankelijk en introduceert hij heerlijke ingrediënten zoals sumak en za'atar (kruiden) en granaatappelpitten. 

Onze collega Monique koos Jeruzalem als haar favoriete kookboek. "Ottolenghi neemt je mee in een wereld van compleet andere smaken. Het is even investeren in een goed palet kruiden maar daarna kun je aan de slag. De recepten zijn helder verwoord en voor elke thuiskok met een beetje interesse in koken uitvoerbaar," volgens Monique. Het kookboek is niet 100% vegetarisch, maar daarmee wel een goede optie voor flexitariërs. Jeruzalem is te koop voor 37 euro.

Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Foto: Jonathan Lovekin

Collega Aniek kookt het liefst uit Ottolenghi's nieuwste boek Flavour. Dit kookboek is volgens velen een 'ode aan groenten'. Aniek: "In Flavour laat Ottolenghi op een simpele manier zien dat je met groenten ontzettend lekker kan koken. Ik eet graag vegetarisch, maar houd eigenlijk niet van salades. Met de gerechten uit dit kookboek blaas je zelfs vleeseters omver. Mijn favorieten: pittig geroosterde aardappels met tahin en sojasaus, of taco's met oesterzwam-shoarma." Flavour is vanaf 32 euro te koop.

Flavour van Yotam Ottolenghi. Foto: Jonathan Lovekin

Probeer plantaardig

Wil je wat vaker koken zonder eieren, kaas of andere dierlijke producten? Probeer dan eens deze plantaardige kookboeken. Volgens onze collega's zijn deze kookboeken bij iedereen een hit. Zo is het lievelingsboek van Koen Bish Bash Bosh van Henry Firth & Ian Theasby. "Dit is het kookboek dat je nodig hebt als je geheel plantaardig wil koken. Zelfs als je eters over de vloer hebt die zeggen niet zonder vlees te kunnen!" Bish Bash Bosh is vanaf 27 euro te koop.

Als het aan Pien ligt, is Isa Does It van Isa Moskowitz het allerbeste plantaardige kookboek. "Het boek staat vol met (meestal) gezonde recepten voor vegan comfort food, die lekker snel klaar zijn of eenvoudig te maken. Mijn absoluut favorieten zijn de vegan harira en de chocolate chip cookies met rozemarijn." Isa Does It koop je vanaf 35,95 euro

Bish Bash Bosh van Henry Firth en Isa Does It van Isa Moskowitz. Foto's: Lizzie Mayson (links) en Little Brown & Company (rechts)

Collega Lotte kookt het liefst uit De Groene Bakplaat van Rukmini Iyver. "Een top kookboek: je gooit wat groenten op een bakplaat en je laat de oven het werk doen! De recepten in het boek zijn opgedeeld in vegetarische en veganistische recepten. Het voorbereiden van een gerecht duurt ongeveer 15 minuten, de rest van de tijd is oventijd (maximaal 60 minuten)." De Groene Bakplaat is te koop vanaf 19,99 euro.

Het water loopt ons al in de mond, jou ook? Kende jij deze kookboeken al? Probeer dan ook vooral het nieuwe kookboek van Natuur en Milieu: Kook Lekker Vegetarisch. Via de website kun je het e-book gratis aanvragen.

De Groene Bakplaat van Rukmini Iyver. Foto: Gottmer Uitgevers

Koken met restjes

Wist je dat Nederlanders per persoon zo'n 41 kilogram voedsel per jaar verspillen? Eeuwig zonde! Gooi jij ook wel eens groenten weg, omdat je niet meer weet wat je ermee moet doen? Of een half brood, omdat het net niet meer lekker vers is? Instock biedt een oplossing! Voor dit kookboek heb je geen onverkrijgbare ingrediënten of niche keukenspullen nodig: Instock daagt je uit om te koken met dingen die je gewoon 'in stock' hebt. Dit boek leert je acht simpele conserveringstechnieken aan (inmaken in zoet en zoetzuur, fermenteren, vriezen, pekelen, roken, drogen en konfijten in vet), waarmee je van jouw restjes weer een unieke maaltijd creëert. Instock Cooking is te koop vanaf 21,50 euro.

Instock Cooking van Stichting Instock. Foto: Karakter Uitgevers

Bakken zonder boter en eieren

Ben jij een zoetekauw en bak je liever taarten en cupcakes? Dan heeft Maartje dé tip voor jou. "Mijn favoriete kookboek is eigenlijk een bakboek. Het heet Lisette in Luilekkerland en is geschreven door Lisette Kreischer. Het staat vol met veganistische recepten voor taarten, ijs, muffins, koekjes en nog veel meer lekkers. En heel handig: het begint met een uitleg van alle exotische vegan varianten van non-vegan bakproducten. Tip: met pure chocolade en agavestroop kom je een heel end!" Lisette in Luilekkerland is helaas niet meer nieuw te koop, maar via bol.com kun je eenvoudig tweedehands exemplaren vinden vanaf 11,50 euro. 

Lisette in Luilekkerland van Lisette Kreischer. Foto: Lisette Kreischer.

Profile picture for user aniek.moonen
Aniek
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik zet me in om mensen te inspireren en te motiveren met duurzaamheidskennis. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!