Lifestyle

Ontdek de verhalen achter het nieuws 

De vijfde editie van het Human Rights Weekend zal plaatsvinden van vrijdag 27 tot en met zondag 29 januari 2017 in de Balie te Amsterdam.
06-01-2017 - door Maartje
Human Rights Weekend van vrijdag 27 tot en met zondag 29 januari 2017

Human Rights Weekend van vrijdag 27 tot en met zondag 29 januari 2017

De vijfde editie van het Human Rights Weekend zal plaatsvinden van vrijdag 27 tot en met zondag 29 januari 2017 in de Balie te Amsterdam. Het programma met als thema ‘Behind the headlines’ omvat films, masterclasses en discussies waarbij mensenrechten centraal staan.

Iedereen kan wel een aantal zaken noemen die nu spelen op het gebied van mensenrechten, de vluchtelingencrisis bijvoorbeeld of de #BlackLivesMatter beweging. Tijdens het Human Rights Weekend wordt er dieper ingegaan op de mensenrechtenschendingen die de kranten níet haalden, en wordt er cruciale achtergrondinformatie gegeven bij het nieuws dat wel op de voorpagina’s stond.

Onze selectie

Tijdens het weekend kun je terecht bij 8 films en 5 interactieve podiumsessies. Wij hebben het programma erbij gepakt en een selectie gemaakt van de meest aansprekende, interessante en uitdagende films en bijeenkomsten van het Human Rights Weekend.

Zo willen we zeker naar The Uncondemned die het verhaal vertelt van een groep jonge internationale advocaten en activisten die vochten voor de erkenning van verkrachting als oorlogsmisdaad. De film toont tevens de enorme moed van de Rwandese vrouwen die getuigden om rechtvaardigheid te krijgen voor de misdaden die tegen hen waren gepleegd. De uitkomst van deze rechtzaak heeft het strafrecht in de hele wereld veranderd. Een echte must see dus!

Still uit The Uncondemned

Op zaterdag spreekt o.a. Casper Sikkema, hoofdredacteur VICE Benelux, over The impact of social media on human rights. Social media worden steeds meer en beter gebruikt om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen, denk alleen al aan het politiegeweld tegen zwarte burgers in Amerika. Maar tegelijkertijd worden social media ook gebruikt om nep-nieuws te verspreiden en te manipularen. Tijdens deze sessie wordt er gekeken naar de potentie van social media als de belemmeringen voor het effectief gebruik ervan. Zeer interessant in deze tijd van digitaal activisme.

Begin je een beetje moedeloos te worden van alle ellende in de wereld, dan ben je toe aan de film Tickling Giants. Deze vertelt het verhaal van voormalig hartchirurg Youssef die tijdens de Arabische Lente zijn eigen satirische show El Bernameg start.  De show gebruikt humor om de problemen in Egypte te addresseren en is een ongekend succes met maar liefst 30 miljoen kijkers per aflevering. In een land waar vrijheid van meningsuiting onder grote druk staat, krijgen Youssef en zijn personeel voortdurend bedreigingen, protesten en juridische claims te verduren. Bekijk hoe ze het volhouden en er de humor van blijven inzien. 

Klantvoorstelling: Do Not Resist

En uiteraard ook niet te missen, de speciale vertoning van de spraakmakende documentaire “Do not resist” over de militarisering van de Amerikaanse politiemacht. De film laat een wapenexpert aan het woord die politiedepartementen instrueert over de noodzaak van het gebruik van geweld en intimidatie. Regisseur Craig Atkinson maakt een uniek en krachtig portret van deze verontsrustende ontwikkeling en stelt de vraag: wie beschermen we eigenlijk en welke belangen worden hier gediend?

ASN Bank organiseert een speciale klantvertoning van deze indrukwekkende film op zondagochtend 29 januari. Bent u klant bij ASN Bank? Dan bent u van harte uitgenodigd om deze film te komen bekijken, er is ruimte voor 150 mensen en vol=vol. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar marketing@asnbank.nl onder vermelding van uw voor- en achternaam, uw adres en emailadres. U ontvangt uiterlijk 2 weken voor de voorstelling bericht of u deze kunt bijwonen.

Still uit Do not Resist

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!