Biodiversiteit
Groene stad
Klimaat
Natuur

Ontdek de Nederlandse natuur in een tiny forest 

Kende jij dit gave concept al?
09-03-2017

Tiny Forest Zaandam

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) is bezig om samen met buurtbewoners en basisscholen tiny forests aan te leggen. Een tiny forest is een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan waar buurtbewoners de Nederlandse natuur kunnen ontdekken. Bovendien levert een klein bos een positieve bijdrage aan de biodiversiteit, luchtzuivering, waterberging en CO2-opslag. Heb jij al een tiny forest in jouw omgeving?

 

Een klein idee

Wist je dat een door mensen aangelegd bos dat aan zichzelf wordt overgelaten wel 100 jaar nodig heeft om te volgroeien? Volgens Shubhendu Sharma kan dat tien keer sneller. Hij werkte als ingenieur bij Toyota en paste de principes van Toyota’s productiesysteem toe op de Miyawaki-bosbouwmethode. Met deze slimme methode helpt hij mensen over de hele wereld om tiny forests aan te leggen. 

Tiny forests zijn tussen de 100 en 300 m2 groot en worden helemaal organisch aangelegd. Bovendien is een tiny forest maar liefst 30 keer dichter begroeid en wel 100 keer biodiverser dan traditionele bosplantsoenen. Hij laat in landen als India, Pakistan, Oman en Amerika zien dat dit mogelijk is. Daan Bleichrodt, projectleider bij IVN, was zo enthousiast over dit idee dat hij Shubhendu Sharma benaderde voor een Nederlandse samenwerking.

Een groots effect

Zo’n klein bos klinkt misschien niet zo indrukwekkend maar kan een enorme impact maken op de biodiversiteit en de gezondheid van de omgeving. Door allerlei soorten bomen aan te planten worden er namelijk ook allerlei soorten insecten en vogels aangetrokken. Al die planten, insecten en vogels trekken weer enthousiaste mensen aan.

Een tiny forest geeft mensen de kans om de natuur in hun eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. Bovendien vergroot de aanleg van tiny forests de waterbergingscapaciteit, verbetert het de luchtkwaliteit en gaat het hittestress tegen. Als klap op de vuurpijl heeft een klein bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

Het eerste tiny forest van Europa

Het IVN was heel nieuwsgierig of een tiny forest ook wortel kon schieten op Nederlandse bodem. Het is namelijk maar de vraag hoe deze manier van bosbouw reageert op het Nederlandse klimaat en of zo’n bos ook groeit op kleigrond, veengrond of zandgronden. Verder is het ook spannend hoe Nederlandse inheemse soorten op deze dichte manier van aanplanten reageren en of het écht bijdraagt aan de biodiversiteit. Het IVN is ook benieuwd in hoeverre het samen aanleggen van een tiny forest bijdraagt aan betrokkenheid bij de natuur.

Eind 2015 plantte IVN samen met de gemeente Zaandam, buurtbewoners en scholen het allereerste tiny forest van Nederland én Europa aan. In het Darwinpark staan maar liefst 600 bomen van 36 verschillende inheemse soorten op een oppervlakte van ongeveer 225 m2. Het bos is geadopteerd door twee scholen in Zaandam. Daar krijgen de kinderen en docenten natuurlessen van het Zaans Natuur en Milieucentrum. Deze eerste pilot laat zien dat een tiny forest een effectieve manier is om mensen te betrekken bij natuur(beheer) en biodiversiteit. In totaal zijn er wel meer dan 120 mensen actief bij betrokken!

Op dit moment zijn er trouwens ook plannen voor andere tiny forests in Nederland. Zo komt er o.a. een tiny forest in Zwolle en Delft. 

Het tiny forest handboek

Op dit moment is IVN druk bezig om een open source digitaal handboek tiny forests te ontwikkelen. Zo kan iedereen straks overal ter wereld een tiny forest realiseren. In dit handboek zal elke stap aan bod komen: van contact zoeken met de gemeente tot het bodembewerkingsplan, van de financiële zoektocht tot de zoektocht naar de juiste bomen. Wil je de eerste versie van het handboek ontvangen? Mail dan naar Daan Bleichrodt via d.bleichrodt@ivn.nl of meld je aan voor de tiny forest-updates.

Doe mee met onderzoek!

Sinds begin dit jaar is Altera bezig met het in kaart brengen van alle vaatplanten, bodemdiertjes, (zang)vogels, kleine zoogdieren, amfibieën, insecten, bestuivers en boomgroei in Zaandam. Vind jij het leuk om meer te leren over tiny forests en te helpen bij het in kaart brengen van de biodiversiteit? Neem dan contact op met Fabrice Ottburg van Alterra Wageningen via fabrice.ottburg@wur.nl.

Wil jij meer weten over tiny forests? Klik dan hier voor de site van IVN. Alle prachtige afbeeldingen zijn van IVN en gemaakt in het tiny forest in Zaandam.