Duurzaam ondernemen
Zero waste

Ondernemerslessen uit het hoge Noorden 

Scandinavië voert al jaren de top aan als het om duurzaamheid gaat. Hoe doen ze dat toch? Wij vroegen het aan Scandinavische ondernemers.
14-09-2018 - door Jessie
Zorg voor balans: neem een fika!

Lagom werken: neem een fika!

Scandinavische landen staan al jaren aan de top als het om duurzaamheidslijstjes gaat. In 2018 staat Zweden op één, Denemarken op twee en Finland op drie (door velen overigens niet als Scandinavië gezien) in de Top-10 Sustainable Development Goals Index - Nederland schopt het trouwens dit jaar tot de elfde plek. Tegelijkertijd poppen overal ter wereld Scandinavisch-geïnspireerde merken, winkels en duurzaamheidssystemen op. Wat maakt de Scandinaviërs zo succesvol?

Richt je niet op je klanten

De vorig jaar geopende winkel Res Res (kort voor Respect Resources) in Kopenhagen lijkt op een ‘normale’ hippe conceptstore in een opkomende wijk. En dat is precies de bedoeling, aldus oprichters Lars en Søren. “Slechts 6% van de consumenten is zich bewust van duurzaamheid en eerlijke kleding”, aldus Lars. “Wij richten ons op de 94%”. Het lijkt een onlogische keuze, want de mannen hebben een duidelijke duurzame missie (extra bewustwording creëren in de dagelijkse keuzes van consumenten, om zo de wereld van morgen beter te maken). Maar het is volgens hen de enige manier om de massa mee te krijgen. 

Verleid met kwaliteit

“We willen dat je de winkel binnenloopt omdat het een toffe winkel is. Niet omdat je denkt dat het duurzaam is. Duurzaam georiënteerde mensen vinden ons sowieso wel, en dat is goed. Maar door de rest te overtuigen met onze producten kunnen we een veel grotere verandering aanbrengen in de keten! We kiezen onze producten dan ook zorgvuldig uit: alles moet er mooi, stijlvol en kwalitatief uitzien. Het meest normale moet bijzonder zijn. Onze witte t-shirts bijvoorbeeld, worden om de hoek gemaakt in een atelier van twee vrienden. Zij gebruiken biologisch katoen en een speciale weeftechniek, waardoor het shirt heerlijk zacht is. Hier komen mensen voor terug! En als ze dan toch in de winkel zijn, nemen ze ook eens een bamboe tandenborstel mee”.

Duurzame winkel Res Res in Kopenhagen

Zoek de juiste plek

Deze trend zie je overal in het Noorden terug; zo ook bij de eerste verpakkingsvrije winkel van Zweden, Gram. “We zaten eerst in een winkelcentrum in de stad”, vertelt een medewerker van de winkel in Malmö, “maar we zijn verhuisd naar een hippe opkomende wijk buiten het centrum. Hier zitten veel consumenten die op zoek zijn naar nieuwe concepten en hotspots. Bovendien kun je bij ons, hoe klein ook, stapjes zetten naar een duurzamere wereld. Dat vinden mensen tof!”.

Omarm de overheid

Ook op het politieke gebied lopen Scandinavische landen (met koploper Zweden) voorop. Zo wil het Zweedse parlement het repareren van spullen aantrekkelijker maken. Dit heeft zelfs al heel concreet geleid tot wetten, waaronder een verlaging van BTW op reparaties van spullen! Door deze overheidsmaatregelen worden nieuwe initiatieven mogelijk: kende je bijvoorbeeld het 100% circulaire winkelcentrum in de buurt van Stockholm al?

Zero waste winkel Gram in Malmö

Balance is key

Ook de grote bedrijven (met een marktkapitalisatie van meer dan 2 miljard) doen het goed in duurzame lijstjes, zoals de Global 100. Volgens Michael Yow, hoofdonderzoeker bij de Global 100, komt dit door de open en evenwichtige aanpak: “Zweedse bedrijven kunnen meestal een evenwicht vinden in het combineren van milieu-, sociale en politieke gebieden”. Daarnaast weten ze ook werk- en balans goed in evenwicht te houden, door de (inmiddels ontzettend populaire) ‘Lagom’-mentaliteit aan te houden of zelfs een 6-urige werkdag in te voeren. En... misschien wel het allerbelangrijkste... In Scandinavië maken ze nog echt tijd vrij voor een (eko)-FIKA (koffiepauze met iets lekkers). 

  

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.