Nowa maakt circulaire sieraden 

En wordt gemaakt van goud en zilver uit oude mobieltjes.

17-12-2019

De Eternal Connection lijn is beschikbaar in goud, verguld goud en zilver | Foto: Nowa

Nowa staat voor No Waste en is de eerste sieradenlijn ooit, gemaakt van goud en zilver uit oude mobieltjes. De afvaltelefoons worden ingezameld door Closing the Loop in Afrika waarna de grondstoffen worden gerecycled. We spraken met oprichter Josette over haar twinkelende onderneming.

Closing the Loop

Drie jaar geleden werkten Nowa oprichters Josette en Joyce allebei bij social enterprise Closing the Loop. Een organisatie die werkt aan het oplossen van een groot afvalprobleem, dat van elektronisch afval. Ook wel e-waste genoemd en volgens Josette, de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Jaarlijks worden er zo'n 2 biljoen telefoons geproduceerd en 70% van alle telefoons die worden hergebruikt komen in Afrika of Azië terecht. Van alle oude telefoons wordt maar een heel klein deel - op een verantwoorde manier - gerecycled. Dat is zonde want het winnen van de grondstoffen is zeer impactvol, des te belangrijker dus om de grondstoffen te hergebruiken.

Gerecycled goud

Joyce en Josette wilden iets bedenken dat het probleem van e-waste tastbaarder maakt, maar dan wel op een positieve manier. 'We willen laten zien dat er waarde zit in afval en dat je mooie dingen kunt maken van oude telefoons. Nowa wil mensen aanzetten tot actie. Verkoop je telefoon of laat deze recyclen, maar laat 'm niet gewoon thuis liggen.' De sieraden van Nowa worden gemaakt van goud en zilver uit oude telefoons. Voor de hangertjes van de nieuwe collectie zijn 4 telefoons nodig. Voor elk sieraad dat ze verkopen worden weer meerdere afvaltelefoons ingezameld door Closing the Loop. 'We willen in de toekomst het liefst een volledig materiaal-neutraal sieraad maken. Dus dat we evenveel afvaltelefoons inzamelen als nodig is voor de sieraden die we verkopen.'

Circulair sieraad

Nowa heeft een succesvolle crowdfundcampagne op Kickstarter achter de rug. Speciaal hiervoor ontwierpen ze de Eternal Connection lijn die inmiddels ook in de webshop te koop is. 'Eternal omdat de grondstoffen eindeloos gebruikt kunnen worden en Connection vanwege de verbinding met elkaar en de natuur.' Deze 3 ontwerpen zijn zoals gezegd speciaal voor de campagne ontwikkeld.

In november 2019 is een nieuwe lijn ontwikkeld, samen met sieradenontwerpster Eva Schreuder. 'De samenwerking met Eva is niet voor niets. Zij maakt ontzettend mooie sieraden en laat de authenticiteit van het ambacht zien. Ze maakt alles met de hand en zij richt zich op de persoonlijke en emotionele lading die sieraden met zich mee dragen. Aangezien we met onze producten iedereen willen bereiken en het verhaal plus de sieraden laagdrempelig willen maken, hebben we met haar een betaalbare lijn gemaakt.' De prijs van de sieraden in deze lijn is 39,95 euro. Ook worden kortingsacties opgezet zodat mensen korting krijgen als ze hun oude telefoon inleveren.

In samenwerking met Eva Schreuder is een betaalbare lijn ontwikkeld | Foto: NOWA

Duurzame sieraden

Wil je meer weten over circulaire sieraden, fairtrade goud en ander duurzaam bling bling. Lees dan ook eens deze blogs:

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!