Lifestyle

Notitieboekjes met een goed verhaal 

Schrijven op een simpel notitieboekje? Think again! Voortaan schrijf je op steen en koffiedik!
14-06-2018 - door Jessie
De uitwisbare notebooks van Greenbook

De uitwisbare notebooks van Greenbook

Steen, papier, schaar

Vergeet bomen; de notitieboekjes van nu zijn gemaakt van steen. Door het materiaal is het papier het zachtste soort om op te schrijven, en is het ook nog eens waterbestendig. Handig voor als je buiten in de regen tóch even die aantekening wilt maken (of als je gewoon heel klunzig bent met een kop thee natuurlijk). De productie van steenpapier begon 20 jaar geleden in Taiwan. Voor het papier wordt steen van 'calcium carbonate' gebruikt. Deze stenen worden vermalen, gemixt met een beetje HDPE plastic (de 'lijm' voor de steenmineralen). Dit wordt verwarmed en uitgerekt, waardoor papier ontstaat.

Door de productie met steen is geen water, zijn geen bomen en geen giftige stoffen of bleek nodig. En steenafval krijgt door de boekjes een nieuwe toepassing. De boekjes van communitymember On the rocks zijn ook nog eens cradle to cradle gecertificeerd (door de simpele combinatie van materialen is recycling relatief eenvoudig), en 5% van de winst gaat naar herbebossing. Op de site van On the rocks koop je de boekjes in allerlei soorten kleuren, maten en met kekke printjes en designs.

RockbooksFoto: On the rocks

En eigenaresse Anne Pleun van Eijsden is vastbesloten om de hele wereld aan het steenpapier te krijgen en won onlangs de MKB Export Award. “On The Rocks is klaar voor een stap naar het buitenland. Met dit Dutch design Rockbook willen we zo snel mogelijk de grens over, startende in Frankrijk. We brengen dit duurzame kwaliteitsproduct naar de rest van de wereld, en dragen zo de oer-Hollandse geest van innovatie en kwaliteit op een moderne en verantwoorde manier uit,” aldus van Eijsden op de site.

Van bakkie naar boekie

In Nederland ontstaat elk jaar ongeveer 150 miljoen kilo koffiedik. De Nederlandse Marjet de Jong ontdekte tijdens haar studie dat al dat ‘afval’ heus niet de verbrandingsoven in hoeft. Nu kennen we inmiddels wel de oesterzwammen die op koffiedik groeien, maar van een notitieboekje hadden we nog nooit gehoord. Het bedrijf Coffee Based, dat Marjet samen met Lisanne en Remco van VerdraaidGoed en Siemen en Mark van RotterZwam runt, deed het: je kunt nu gewoon een notitieboek met een kaft van 1 kop koffie kopen.

De kaft is gemaakt van koffiedrap en een biologisch bindmiddel. Door de chemische werking in koffiedik kan een type bioplastic gemaakt worden dat als kaft gebruikt wordt. Het papier in het boekje is 100% gerecycled. Het notitieboek is echter nog maar het begin: dienbladen, plantenpotten, verlichting en op maat gemaakte producten staan al bij Marjet op de planning.

De notebooks van koffiedik van CoffeebasedFoto: Coffee Based via Loopedgoods

Whiteboard notebooks om keer op keer te gebruiken

Broer en zus Kaim en Yagmur Masmas begonnen met de missie om een verschil te maken. Tijdens haar studie merkte Yagmur dat er helemaal geen duurzame kantoorartikelen beschikbaar waren. Daarom begon ze haar eigen bedrijf Greenstory. Inmiddels is Greenstory internationaal uitgegroeid. Naast notitieboekjes van steenpapier bieden ze ook whiteboardnotebooks aan: uitwisbare notitieboekjes die je keer op keer kunt gebruiken.

De producten zijn fair trade en zo duurzaam mogelijk gemaakt en met één boekje kun je, door de pagina’s na gebruik weer ui te vegen, jaren doen. Daarnaast heeft Greenstory allemaal handige extra’s zoals plannerpagina’s, to do lijstjes, gekleurde pannen en vegan leren kaften.

Foto: Greenstory Foto: Greenstory

Van envelop naar memoblok

Bij de rebranding van een bedrijf worden vaak stapels briefpapier en enveloppen weggegooid. En dat is natuurlijk superzonde. Daarom kun je bij de circulaire webwinkel LoopedGoods een memoblok kopen (of laten maken) van gerecycled briefpapier. Het voorblad is van FSC-papier en aan de achterkant vind je stevig grijs achterkarton. De productie van de boekjes vindt plaats in Nederland, waardoor er ook geen lange transporten nodig zijn.

Daarnaast kun je bij de webwinkel met circulaire producten ook het  Pondje Papier van ontwerper Jos van der Meulen kopen. Met het Pondje Papier red je 500 gram papier van de afvalstapel: aan de ene kant vind je een unieke print van oude billboard- en reclameposters en aan de andere kant vind je lichtblauw getint papier. Het kan dus zo zijn dat je ineens jouw boodschappenlijstje op de voormalig reclameposter bij jou om de hoek aan het schrijven bent.

Jos vd Meulen

Foto: Jos vd Meulen via LoopedGoods 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.