Plastic

Nooit meer plastic rietjes! 

Deze toffe alternatieven maken plastic wegwerprietjes overbodig!
22-05-2018 - door Jessie
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Gek toch? Dat een product dat gemaakt is om een leven lang mee te gaan, maar heel kort wordt gebruikt? Dat vonden deze ondernemers ook. En daarom maakten ze supertoffe rietjes van natuurlijke en goed-recyclebare materialen. Want zeg nu eerlijk… Straws suck!

Rietjes van riet

Omdat rietjes zo licht zijn, kunnen ze heel eenvoudig van je tafeltje of uit de prullenbak waaien. En zo gaan ze, hup, direct de onze waterwegen in, waar ze dieren kunnen bedreigen. En omdat we in Nederland, vooral in de horeca, naar schatting bijna acht miljoen rietjes per dag gebruiken, moeten we op zoek naar een alternatief. Gelukkig heeft Ev Liu van Straw by Straw een eenvoudige oplossing gevonden: rietjes van riet! De rietjes zijn afkomstig van lokale Europese boeren en producenten en bestaan uit een reststroom van de maïsproductie. De rietjes worden handgesneden en chemische stoffen en bleekmiddelen worden vermeden. All natural dus!

De rieten rietjes van straw by straw

De rieten rietjes van straw by straw. Foto: Straw by Straw 

Het nieuwe Amerikaanse rietje

Alleen al in Amerika worden 500 miljoen rietjes per dag gebruikt. Met deze hoeveelheid zou je iedere dag 2,5 keer de aarde kunnen omwikkelen! Niet zo gek dus, dat deze Amerikaanse Kickstartercampagne als een speer ging: Emma en Miles ontwikkelden ’s werelds eerste inklapbare herbruikbare rietje. Het rietje, met de toepasselijke naam Final Straw, haalde meer dan 1.8 miljoen dollar op. Het uitklapbare rietje zit in een klein compact doosje dat je eenvoudig aan je sleutelbos kunt hangen en komt met een bijpassend borsteltje waar je het rietje na gebruik mee kunt schoonmaken. In november moeten de rietjes in de winkel liggen. Wil je voor die tijd al alle rietjes in de ban doen? Niet-inklapbare RVS rietjes kun je nu ook al bij verschillende webshops kopen.

Vrolijke kidsproof rietjes 

Op internet is iedereen razend enthousiast over deze rietjes. De ‘Bubba Big Straw’ rietjes zijn gemaakt van voedselveilig siliconen en door hun flexibiliteit perfect voor kinderen. Siliconen zijn lastiger te recyclen dan bijvoorbeeld RVS of glas, maar de rietjes zijn natuurlijk wel langer te gebruiken dan de plastic wegwerprietjes. Bovendien kun je de rietjes in de vaatwasser doen. Soortgelijke rietjes vind je ook bij de Nederlandse webshop Greenjump en op Bol.com.

bamboe rietjes via Het zero waste project

Rietjes van bamboe. Foto: Het zero waste project

Rietjes van bamboe

Door te kiezen voor een herbruikbaar rietje van bamboe kom je natuurlijk meteen in tropische sferen. Je cocktail wordt er een stuk gezelliger van! Bamboe is een superduurzaam materiaal, omdat het weinig water gebruikt bij de productie en heel snel weer aangroeit. De rietjes worden vaak afgewerkt met een voedselveilige lak (je wilt natuurlijk geen splinters in je mond), maar worden verder niet bewerkt met verf, lijm of chemische middelen. Een ander voordeel van rietjes van bamboe is dat je er met een gerust hart warme drankjes mee kunt drinken. Iets wat je met een RVS- of glazen rietje beter niet kunt doen.

Fashionable verantwoord slurpen

Voor de influencers en instagrammers onder ons zijn er gelukkig ook genoeg toffe rietjes op de markt. Het Australische merk Ever Eco verkoopt bijvoorbeeld RVS-rietjes in een superhippe roségouden kleur. Op Greenjump, Sipster, bij Dille & Kamille en via Bag-again kun je ook RVS-rietjes, glazen of bamboe rietjes met een fijn borsteltje kopen. Bij 123superfoods vind je RVS-rietjes in roségoud, groen, goud en zwart. Dat wordt moeilijk kiezen!

RIetje in cocktail

Foto: Wu Yi via Unsplash

Rietjes om op te eten

Dit jaar zagen we het al op verschillende food festivals voorbijkomen: eetbare rietjes! Eetbare rietjes zijn er in allerlei soorten en maten, maar de bekendse zijn de rietjes gemaakt van suiker of stevia. Ze maken je drankje extra zoet. De Spaanse start-up Sobos begon als één van de eerste met het maken van eetbare rietjes en hebben smaken als aarbei, chocolade, citroen en kaneel. Ook rietjes van zeewier en fruit zijn al verkrijgbaar. 

Meer doen aan je plasticverslaving? 

 

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.